Злякавшись контрнаступу ЗСУ на Херсонщині, з Новоолександрівської громади повтікали всі колаборанти

Новини
Фото: соцмережі

Протягом двох перших днів жовтня всі призначені російськими окупантами гауляйтери і організатори так званого «референдуму» 23-27 вересня спішно повтікали з Новоолександрівської територіальної громади Бериславського району, що на Херсонщині. Вони виїхали в бік Милового, до тимчасово окупованих регіонів області, злякавшись просування ЗСУ на півдні України.

Центру журналістських розслідувань про це розповіли мешканці сіл Новоолександрівської громади.

За їхніми словами, місцеві колаборанти виїхали в бік села Милове на минулих вихідних, 1 і 2 жовтня. Проте окупанти не дуже охоче пропускали їх через свої блокпости вглиб області. Судячи з усього, масова втеча російських ставлеників не викликала захоплення у їхніх «керманичів».

«На відміну від багатьох інших районів Херсонщини окупанти не так активно займалися призначеннями своїх посіпак в нашій громаді. Нам відомо, що лише в трьох з шести колишніх сільрад, які в 2020 році увійшли до складу громади вони встигли поставити своїх гауляйтерів. В Новоолександрівці нею стала Тетяна Южаніна, в Гаврилівці – Сергій Красуленко, а в Михайлівці – Любов Єрмак. Вони – не місцеві, про них взагалі мало хто щось чув раніше. Але цих гауляйтерів об’єднує одне – всі вони якісь маргінали, які мали проблеми з законом і всі вони зловживають спиртним. Після приходу окупантів настав їх «зірковий час», – розповіли жителі Новоолександрівської громади.

Центру журналістських розслідувань вдалося з’ясувати деталі біографії одного з місцевих гауляйтерів. Сергій Красуленко приїхав до Гаврилівки з Кривого Рога. Там він придбав будинок, який використовував як «дачу» і приїжджав туди час від часу. У рідному Кривому Розі він мав купу боргів, а на своїй «дачі» в Гаврилівці крав електроенергію. Заочним рішенням Нововоронцовського районного суду від 20 липня 2021 року Красуленка визнали винним у завданні майнової шкоди АТ «Херсонобленерго», за яку він мав компенсувати майже 30 тисяч гривень.

Про гауляйтерку Михайлівки Любов Єрмак місцеві мешканці розповіли, що не знають, чи була вона призначена на цю «посаду» офіційно.

«Любов Єрмак просто вдерлася до будівлі старостату, відібрала у їхніх працівників ключі і сказала, що тепер вона буде «сидіти в сільраді». Але що вона там робила – ніхто не знає. Може, просто пиячила з кимось», – сказали люди.

Найбільш активну діяльність розгорнула гауляйтерка Новоолександрівки Тетяна Южаніна. Вона встигла «попризначати» частину «працівників» місцевих навчальних закладів, які всі були раніше судимі. Також Южаніна допомогла окупантам організувати так званий «референдум» з «приєднання» Херсонщини до Росії і займалася підбором членів «виборчих комісій».

Місцеві гауляйтери так і не змогли відкрити жодної з шести шкіл на території громади. А деякі з них окупанти перетворили на військові казарми. Зокрема, загарбники проживали в школах у Біляївці і Петропавлівці, а також у будівлі гаврилівського ПТУ №26 і в багатьох приватних будинках.

Як повідомляв ЦЖР, від наступу Збройних сил України на Херсонщині та точних ударів ракетних систем M142 HIMARS російські окупанти панікують та почуваються вкрай знервовано – «трусяться ноги і всі дрищуть».

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter