Колишньому ватажку «ДНР» Безлеру повідомлено про підозру у катуванні активістів Автомайдану у Криму

Новини
Ігор Бєзлєр Фото: tvc.ru

Колишній ватажок незаконного збройного формування так званої «ДНР» підозрюється в катуванні українців в Криму. Йдеться про Ігоря Безлера, який підозрюється в катуванні активістів Автомайдану під час окупації Криму РФ в 2014 році. Це Олексій Гриценко (координатор Автомайдану) та його друзі Сергій Супрун та Наталія Лук’янченко.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК та міста Севастополя.

«У березні 2014 року, перебуваючи у м. Сімферополь, підозрюваний разом зі спільниками викрав трьох громадян України через їх публічну демонстрацію проукраїнської позиції в Криму та спротив окупації півострова. Прокуратура повідомила про підозру громадянину РФ, активному учаснику подій, які призвели до окупації кримського півострова, саме він пізніше став одним із ватажків незаконного збройного формування, яке діяло в Донецькій області», – йдеться в повідомленні.

Підозрюваний активно сприяв окупації ЗС РФ території Криму.

Дії підозрюваного кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України).

14 березня 2014 року у Криму зникли активісти київського Автомайдану, серед яких був син Анатолія Гриценка Олексій.

Активістів звільнили 20 березня.

  • Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру учаснику «Самооборони Криму» в незаконному позбавленні волі або викраденні Ігорю Бєзлєру (кличка «Біс»). За даними прокуратури, протягом березня 2014 він без законних повноважень в Сімферополі затримував громадян України, після чого тривалий час незаконно утримував їх в невідомому місці.
  • У 2020 році прокуратура АРК і Севастополя спільно з Нацполіціей АРК повідомили про підозру 40 учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Криму», які в 2014 році привели до окупації півострова Крим. Всього ідентифікували понад 1300 учасників «самооборони Криму».
  • Центр журналістських розслідувань продовжує встановлювати особи бійців незаконних збройних формувань та факти їхньої участі в окупації Криму. Детальніше читайте в розслідуваннях Центру журналістських розслідувань Шуцмани Путіна.