Кримські колаборанти починають думати про майбутнє «у період після Путіна» — Сергій Данилов

Новини
Сергей Данилов
Сергій Данилов, виконавчий директор Центру близькосхідних дослідженьФото: investigator.org.ua

Успіхи Збройних сил України змушують кримських колаборантів нервувати і «шукати запасні аеродроми». Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомив співзасновник Центру Близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

«Доносяться поки доволі глухі сигнали, але внутрішня гризня там загострилася. Люди шукають запасні аеродроми, купують житло, заводять бізнеси в Грузії, в Чехії. Намагаються знайти прихисток, щоби ФСБ їх не накрило, щоби втекти», — сказав Данилов.

На його думку, гауляйтер Криму Сергій Аксенов також вже роздумує про власне політичне майбутнє «у період після Путіна». Для цього він підігрує так званій партії війні в оточенні Президента Росії: «Виступає в унісон з Кадировим, намагаючись позиціонувати себе на політичному полі Росії. Напевно, думає про період вже після Путіна чи про те, як в умовах турбулентності мати союзників, які допоможуть зберегти владу і вплив. Навіть якщо він буде тоді вже не в Криму, а умовно на Північному Кавказі». 

Тим часом суспільство у Криму розділилося: вірні Україні громадяни чекають на ЗСУ, інші — «перелякані і фрустровані». «[Ця частина] бачить мобілізованих, і вигляд цих мобілізованих зовсім не надихає їх на перемогу і на радісні перспективи. Тому що мобілізовані, як розповідають, справляють переважно жалюгідне враження», — сказав Данилов.

  • Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, в окупованому Криму в ході оголошеної Путіним «часткової мобілізації» росіяни повально забирають мешканців сіл, повістки виписують на вулицях, підприємствах і блокпостах. Хапають студентів, онкохворих, людей з інвалідністю, тих, хто не має досвіду військової служби. При цьому 90% повісток отримують кримські татари, хоча вони складають лише 13-15% населення півострова.