Ядерна небезпека та звільнення Херсонщини. Окупований рф південь України: огляд подій за 5 жовтня

Новини
война

Огляд найважливіших новин за середу, 5 жовтня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що за ніч на півдні вдалось збити шість дронів-камікадзе «Shahed-136».

— Російські війська вчергове обстріляли Нікопольський район на Дніпропетровщині з важкої артилерії: зруйновані та пошкоджені цивільні будівлі, газопровід, лінії електропередач.

— Запоріжжя атакували ракетами типу «Іскандер» з касетним зарядом. Одну з них збили над містом, повідомили в ОВА. Також РФ обстріляла Гуляйполе на Запоріжжі: загинули двоє людей — заступник голови місцевої громади та керівник «Благоустрійсервісу».

— Авіатори ЗСУ завдали два удари по пунктах розгортання зенітно-ракетних комплексів військ РФ у Каховському районі. У Бериславському — знищений міномет 120 калібру і 11 російських військових.

— Підрозділи російської армії на Херсонському напрямку, зазнали втрат. Вони перемістили 150 поранених військовослужбовців та близько 50 одиниць пошкодженої військової техніки у населений пункт Веселе, біля Каховської ГЕС.

***

Росіяни вивозять з Херсонщини тіла загиблих у рефрижераторах, що призначались для транспортування ліків

***

На Херсонщині шпиталі заповнені пораненими військовими РФ

«Військові шпиталі переповнені пораненими, яких після стабілізації стану відправляють на лікування до Криму. Доїжджають не всі. Крім того, з’явилася інформація про нестачу у військових медиків орків медикаментів», — написав перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

***

В’їзд гуманітарних колон на окуповані території через Василівку на Запоріжжі призупинили з міркувань безпеки

«Зважаючи на трагічні події 30 вересня та систематичне порушення правил ведення війни стороною ворога прийнято рішення про призупинення виїзду гуманітарних колон на тимчасово окуповану територію», — йдеться у повідомленні ЗОВА.

***

На Херсонщині поліцейські розміновують деокуповані села

Щоб зробити цю територію знов безпечною для жителів, які поступово повертаються у село та намагаються відновити домівки, працівники поліції спільно з вибухотехнічною службою проводять розмінування. Перевіряють дороги, кожне домоволодіння, присадибні ділянки та лісосмуги, знаходять розтяжки та міни. Це величезний обсяг роботи, але крок за кроком вибухотехніки розчищають землі від вибухонебезпечних предметів, щоб знов повернути життя у Заградівку.

***

Путін доручив «передати в управління РФ» захоплену Запорізьку АЕС

Відповідний «указ» опублікували на російському офіційному сайті правової інформації.

Крім того, очільник МАГАТЕ Гроссі вирушив до Києва

«Їдемо до Києва на важливі зустрічі. Потреба у створенні зони ядерної безпеки навколо Запорізької атомної електростанції зараз актуальна як ніколи», — написав Рафаель Гроссі у Twitter.

***

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру у порушенні порядку в’їзду та виїзду з Криму генеральному директору судноплавної компанії «Крейн Марін Контрактор», який є організатором схеми вивезення краденого українського зерна з території тимчасово окупованого Криму до третіх країн.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter