Рада ухвалила закон про добровільний військовий облік для жінок

Новини
призыв женщин Украина

Верховна Рада України 7 жовтня в цілому ухвалила закон, який передбачає добровільний порядок взяття жінок на військовий облік.

За законопроєкт №6482 «Про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних» проголосували 297 нардепів, повідомив народний депутат з фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

Згідно з документом, жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я і віком, крім зазначених у абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

Водночас, йдеться в законі, «жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти і здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних».

Як повідомлялось, 21 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, згідно з яким військовий облік жінок має бути добровільним, за винятком тих, хто має медичну спеціалізацію.

  • 11 жовтня 2021 року Міноборони України видало наказ №313, який зобов’язує деяких жінок стати на військовий облік. З1 жовтня 2022 року на облік обов’язково мали ставати представниці професій, що споріднені з 14 військово-обліковими спеціальностями.
  • На початку вересня міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ про відстрочення взяття жінок на військовий облік до 1 жовтня 2023 року.