На Херсонщині окупанти оприлюднили фото з викраденим головою Рубанівської громади Олегом Куратовим і заявили про нібито його підтримку РФ

Новини
Фото: Facebook Підслухано в Рубанівці

На Херсонщині російські загарбники оприлюднили фото з викраденим ними головою Рубанівської сільської територіальної громади Каховського району Олегом Куратовим. Окупанти заявили, що він нібито виступив на їхню підтримку і нібито сприяв підняттю російського прапору на будівлі сільської ради. Однак мешканці села стверджують, що загарбники зробили цю фотографію під примусом.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

Про викрадення голови Рубанівської громади Олега Куратова стало відомо 16 вересня. Разом із ним російські загарбники викрали ще кількох мешканців села, в тому числі, місцевого лікаря. А 7 жовтня на російських пропагандистських телеграм-каналах з’явилась фотографія Куратова біля адмінбудівлі сільради з піднятим на ній російським прапором. «Ми з гордістю піднімаємо в центрі села цей прапор», – написали окупанти, приписавши цю цитату голові громади.

«Насправді російський прапор окупанти почепили самі, без участі нашого голови. Його тримали в сільраді, а коли відпустили, то сфотографували на виході біля свого триколора», – розповіли Центру журналістських розслідувань мешканці Рубанівки.

Розповсюджене російськими телеграм-каналами фото Олега Куратова біля будівлі сільради Рубанівки з прапором РФ

Зйомка постановочних фото і відео стала поширеною практикою серед російських загарбників. Про вимушену участь у цих сюжетах розповідав викрадений в квітні головний редактор видання «Нова Каховка.City» Олександр Гунько та інші жертви окупантів. Деякі з них після полону «ламались», переходили на бік росіян і згодом самі починали переслідувати своїх патріотично налаштованих колег. Зокрема, саме так сталось з директором Новокаховського ліцею №10 В’ячеславом Рєзніковим, який після полону став начальником «відділу освіти» окупаційної адміністрації в своєму рідному місті.

Нерідко окупанти пропонують місцевим колаборантам піти «на підвал» добровільно, аби потім у разі чого можна було сказати, що їх «зламали» саме в полоні. Про це ЦЖР на умовах анонімності розповіли інші жертви росіян на Херсонщині. Свого часу поширювалась інформація про викрадення голови Новотроїцької громади Генічеського району Петра Збаровського і голови Лазурненської громади Скадовського району Сергія Бєліка. Згодом вони добровільно пішли на співпрацю з окупантами і очолили місцеві окупаційні адміністрації.

Як повідомляв ЦЖР, у Верхньому Рогачику Каховського району окупанти призначили гауляйтером 41-річного Бабича Євгена Федоровича, першого секретаря місцевого райкому забороненої «Компартії України».

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter