Прокуратура АРК повідомила про підозру «сенатору» від Криму Ковітіді за підтримку агресії РФ та колабораціонізм

Новини
Ковитиди
Ольга КовітідіФото: пресс-служба СФ

Прокуратура АРК та міста Севастополя повідомила про підозру «сенатору» РФ від окупованого Криму (раніше посада мала назву – член Ради Федерації РФ від окупаційної влади Республіки Крим). За даними Центру журналістських розслідувань, мова йде про Ольгу Ковітіді.

«За даними слідства, підозрювана з моменту окупації півострова Збройними силами РФ у 2014 році, перейшла на бік окупантів та активно почала будувати власну «кар’єру». Спочатку її було призначено членом Ради Федерації Федеральних зборів Росії від окупаційної адміністрації РФ в Криму, а у 2019 році знову перепризначено», – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі додають, що після повномасштабного вторгнення РФ до України, у квітня цього року, підозрювана неодноразово виступала на пропагандистських ресурсах країни-агресора. У своїх промовах публічно підтримувала незаконні дії держави-окупанта, спрямовані на підтримку війни в Україні, виправдовувала збройну агресію РФ проти України та здійснювала глорифікацію, тобто прославлення її учасників.

«Зокрема, у своїх виступах вона закликала до необхідності активізації «спецоперації», продовження вчинення російською армією воєнних злочинів та злочинів проти людяності на українській території, а також висловлювала вдячність «захисникам» та «визволителям»», – заявили в прокуратурі АРК.

Дії підозрюваної кваліфіковано як виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України) та колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України). Санкція за вказані злочини передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років.

  • Деснянський районний суд міста Києва розглядатиме обвинувальний акт щодо восьмох представників окупаційної «влади» Криму, серед яких – «глава Криму» Сергій Аксенов, «спікер Госсовєта» Володимир Константинов і колишня «прокурор Криму» Наталя Поклонська – відповідну ухвалу прийняла 5 січня колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду.