Окупанти збільшують військовий контингент в Сєвєродонецьку – Стрюк

Новини
Танк Т-80 Збройних сил рф Фото: РИА Новости

Окупанти збільшують військовий контингент у тимчасово захопленому Сєвєродонецьку. У місті проводяться навчання мобілізованих з Росії, для розміщення яких використовують соціальні установи.

Про це повідомив голова Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк в ефірі національного телемарафону.

«У місті залишається близько 7-8 тисяч жителів. Наразі, за тією інформацією, яка надходить, у місті трохи збільшується контингент окупантів. Проводяться навчання мобілізованих… Окупанти намагаються замінувати будь-які підступи до міста», – сказав Стрюк.

За його словами, для розміщення росіські військові використовують соціальні установи і навіть лікарні, щоб сховатись за цивільним населенням.

Голова ВЦА зауважив, що мешканцям, які залишились у місті виживати складно, адже «гуманітарна допомога» від загарбників надходить в обмеженій кількості.

«Люди виживають за рахунок навколишніх сіл. Фактично, це натуральний обмін: продукти на речі… Медицина на примітивному рівні, як і інші аспекти життя. Розпочати опалювальний сезон у місті централізовано неможливо, що би там не декларувалося окупаційною владою», – розповів Стрюк.

Він зазначив, що люди шукають притулку на зиму в навколишніх селах і садових кооперативах, де є можливість використовувати тверде паливо для опалювання.

Стрюк зазначив, що шляхів для виїзду з окупованого міста лишилося мало. «По «великому колу» – через Росію та країни Балтії, Польщу, щоб через ці країни повернутися в Україну. Через Запорізьку область їхати дуже небезпечно, люди застрягають на декілька тижнів», – наголосив голова ВЦА.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter