Представник ПВК «Вагнер» та співробітниця ФСБ попросили притулок у Франції та дають свідчення про свої «контори»

Новини
Фото: theins.ru

Представник ПВК «Вагнер» та співробітниця російської ФСБ запросили політичний притулок у Франції та зараз дають свідчення, які допоможуть міжнародному розслідуванню воєнних злочинів Росії. У свідченнях подано історії створення ПВК «Вагнер» як «філії» ГРУ Генштаба ЗС РФ та корупційні схеми ФСБ.

Про це виданню The Insider розповів голова проекту Gulagu.net Володимир Осєчкін. За його словами, за останні місяці вже кілька співробітників спецслужб змогли виїхати з Росії та попросити притулок. Вони також дають свідчення.

«Одна людина має відношення до роботи штабу та команди Пригожина, друга – співробітниця ФСБ. Обидва опинилися в одному літаку і обидва надіслали, згідно з правилами, свої посадкові талони. Тому, побачивши майже ідентичні посадкові з однаковими відмітками, ми вирішили, що дві різні особи відправили нам один квиток, потім придивилися і з’ясували, що одна сидить у 28 ряду, друга – у 29-му. Обидва синхронно пішли запитувати політичний притулок та міжнародний захист, це виглядало дуже дивно – кожен з них вирішив, що другий тут по його душу. У французької поліції та служби безпеки аеропорту теж виникли підозри, ситуація нестандартна», – сказав Осєчкін.

«Зараз кожен із цих людей даватиме свідчення про військові злочини, сподіваюся, у них буде можливість співпраці з міжнародним розслідуванням та надання свідчень щодо Євгена Пригожина та інших осіб путінського режиму. Один із великих зарубіжних телеканалів робить матеріал за свідченнями одного з них. Можу сказати, що вони стосуються того, як було створено ПВК Вагнера при Міноборони РФ при ГРУ, як держава створила систему фінансування та постачання ПВК і як ці секретні підрозділи брали участь у диверсійній роботі на сході України безпосередньо в Луганській області», – додав він.

За словами Осечкіна, у співробітниці ФСБ «досить серйозний інсайд», пов’язаний із документообігом, з великою кількістю важливої інформації, яка буде поетапно опублікована. «Там і у зв’язку з вторгненням в Україну, і стосовно процесів, що відбуваються останнім часом, по лінії департаменту контррозвідки та Міністерства оборони», – зазначив він.

Осєчкін зазначив, що європейські країни, у тому числі Франція, – це країни, які надають політичний притулок і захист не тим, хто «прибігає здавати секрети, а тим, хто перебуває в небезпеці, у кого стоїть питання ризику не лише свободі, а й життю, здоров’ю».

Він нагадав, що коли члени путінської системи виходять із неї, то вони стають її ворогами. Прикладом цього можуть бути гучні справи – справа про спробу вбивства сім’ї Скрипалів, а також справу про вбивство Олександра Литвиненка у Великій Британії.

«За останні місяці низка людей, які мали пряме відношення до режиму Путіна, залишили Росію, в одну з країн ЄС прилетів голова одного із судів і дає досить докладні та послідовні свідчення про те, як ФСБ та адміністрація Путіна поглинули незалежну судову систему та підкорили суддів , перетворивши систему на філію, яка приймає трафаретні рішення за телефонним дзвінком від кураторів», – розповів глава проекту Gulagu.net.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter