З російського полону визволили 108 українських жінок

Новини

В результаті чергового обміну полоненими вдалося звільнити 108 жінок.

Про це повідомляє голова Офісу президента Андрій Єрмак.

«Черговий масштабний обмін полоненими вдалося провести сьогодні. Особливо емоційний та справді особливий – ми звільнили з полону 108 жінок. Це був перший цілковито жіночий обмін. У полоні перебували мами та доньки, яких дуже чекали рідні. 37 евакуйованих з «Азовсталі», 11 офіцерів, 85 – рядових та сержантів. З них – 35 захисниць із ЗСУ, 32 – ВМС, 12 – ТРо, 8 – НГУ, включно з 2 із «Азову», 5 – ДССТ, 4 ДПСУ та 12 цивільних», – йдеться в повідомленні.

За словами Єрмака, серед звільнених є дівчата, незаконно ув‘язнені в ОРДЛО, які потрапили в полон ще до широкомасштабного вторгнення.

«Люди сиділи з 2019 року в псевдореспубліках за «надто проукраїнську позицію», яка виражалась в перевезенні гуманітарки для дітей-сиріт, надумані «шпигунство» та «тероризм», зазначив голова ОП.

Також вказується, що це був нервовий обмін: надто багато деталей і моментів, які могли вплинути на процес, змінити його хід, однак все завершилося благополучно.

Зараз всі дівчата будуть проходити медичний огляд та реабілітацію.

Нагадаємо:

  • 21 вересня 2022 року відбувся великий обмін українських захисників та іноземців. 215 українських захисників, зокрема 10 іноземців, обміняли на кума Путіна Віктора Медведчука та 55 російських військових.
  • Україна повернула тіла 62 загиблих захисників, зокрема військовополонених, які утримувались у виправній колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, де росіяни влаштували вибух.
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Україні вдалося здійснити ще один обмін військовополоненими і звільнити з полону 20 воїнів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter