Рада визнала Чеченську Республіку Ічкерія тимчасово окупованою Росією

Новини
Прапор Чеченської Республіки Ічкерія Фото: Shutterstock

Верховна Рада України 18 жовтня визнала Чеченську Республіку Ічкерія тимчасово окупованою Російською Федерацією і засудила геноциду чеченського народу, вчинений Росією.

За відповідну постанову №8132 в залі парламенту проголосували 287 народних депутатів, повідомив член фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

«Рада підтримала визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою Російською Федерацією і засудження вчинення геноциду чеченського народу», – написав Железняк.

В ухваленій заяві зазначається, що Верховна Рада бере до уваги проголошення 25 листопада 1990 року Загальнонаціональним з’їздом чеченського народу декларації про державний суверенітет Чеченії (Нохчийчоь), на основі реалізації чеченським народом свого права на самовизначення, закріпленого у Статуті ООН, а також проголошення Чеченською Республікою Ічкерія незалежності після розпаду СРСР 12 березня 1992 року.

Український парламент засудив міжнародні злочини, скоєні Росією під час першої (1994-1996) та другої (1999-2009) воєн проти Чеченської Республіки Ічкерія, політику геноциду чеченського народу, наслідуючи злочинні дії царського режиму 1817-1864 років та радянської влади 1944 року.

Рада закликала держави-члени ООН та міжнародні організації забезпечити незалежне та неупереджене розслідування міжнародних злочинів, скоєних на території тимчасово окупованої Чеченської Республіки Ічкерія та притягнення до відповідальності винних осіб.

Чеченська Республіка Ічкерія була проголошена в 1991 році на частині території Чечено-Інгушської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки.

У 1994-1996 рр. тривала перша війна між Ічкерією та Росією, яка завершилася перемогою Ічкерії та визнанням її незалежності. В ході бойових дій російські війська знищили сотні тисяч мирних мешканців Ічкерії, РФ втратила, за чеченськими даними, до 80 000 тисяч солдат вбитими, але офіційно РФ визнає втрати у 5,5 тис. солдатів.

Попри мирний договір, російські спецслужби вбили першого президента Ічкерії Джохара Дудаєва.

У 1999 році під приводом нібито «захисту мирних громадян» РФ розпочала другу війну із Ічкерією і окупувала країну. Партизанська війна в країні тривала до 2009 року. Росія визнала Ічкерію суб’єктом федерації під назвою «Чеченська Республіка».