Владислав Селезньов: Контрнаступ на правобережжі Херсонщини не буде легкою прогулянкою

Новини
Селезнев
Владислав Селезньов, військовий експерт, полковник Фото: investigator.org.ua

Російські окупанти не готові добровільно залишити правий берег Дніпра на Херсонщині, тож підрив шлюзів  Каховської ГЕС саме зараз є  малоймовірним.

Таку думку в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар висловив військовий експерт, полковник Владислав Селезньов.

Він повідомив, що окупаційній армії більш менш вдалося налагодити поставки через Дніпро ключових складових військової логістики. Крім того, саме на правобережну частину окупованої Херсонщини відправляли нещодавно мобілізованих в РФ. Тож, на думку Владислава Селезньова, в РФ достатньо ресурсів — як мінімум для того, щоби тримати оборону. «Вони мають відповідний ресурс, тож бої триватимуть, і наш контрнаступ не буде легкою прогулянкою», — вважає експерт.

Успіхи ЗСУ на цьому напрямку залежатимуть від «сталих, повноцінних, регулярних та ритмічних» поставок військово-технічного обладнання західними партнерами. В першу чергу, артилерійських засобів, ракет до РСЗВ класу HIMARS та їх аналогів, іншого устаткування, необхідного для ведення бойових дій в осінньо-зимовий період.

На думку Владислава Селезньова, новопризначений командувач російського угрупування військ генерал Сергій Суровікін не гратиме ключову роль у боях за Херсонщину. Всі рішення приймає особисто Володимир Путін, а Суровікін буде цапом-відбувайлом у разі програшу. «Він відпрацьовує певний кейс, який йому визначив очільник Кремля Путін. Він не є самостійною фігурою», — сказав експерт.

Він також нагадав, що талант «потужного командувача» Суровікін вже продемонстрував у лютому-березні 2022 року. Саме він командував угрупованням військ РФ, що намагалися захопити Київ. «Наскільки вдалою була та операція, весь світ знає. Це був такий собі «акт доброї волі» з боку російського військового командування, коли росіяни накивали п’ятами з території Київської області», — додав полковник.

Командування російських окупаційних військ та колаборанти заявили про підготовку до переміщення жителів Херсона та правобережних районів окупованої Херсонщини на лівий берег Дніпра. Не виключено, що окупанти хочуть підірвати шлюзи Каховської ГЕС та затопити лівобережну  територію, намагаючись зупинити наступ українських Збройних Сил. При цьому рашисти заздалегідь почали обвинувачувати Україну в намірі зруйнувати греблю.

Навіщо генералу Суровікіну евакуація українців правобережжя Дніпра і чому це не «жест доброї волі», дивиться  «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 19 сентября 2022 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter