Зеленський попередив Ізраїль, що Путін допоможе Ірану отримати ядерну зброю в обмін на дрони

Новини
Дрон-камікадзе «Shahed-136» в небі над Києвом, 17.10.2022 Фото: Reuters

Президент Володимир Зеленський вважає, що РФ розплачується з Іраном за дрони та балістичні ракети допомогою в розробці ядерної зброї. За його словами, Росія замовила в Ірану понад 2000 дронів Shahed й збирається купувати балістичні ракети.

Про це він сказав на Саміті демократії Haaretz.

Зеленський заявив, що РФ не може перемогти Україну у реальному зіткненні на полі бою, тому почала використовувати тактику повітряних атак з використанням іранських безпілотників.

Один із таких ударів недавно знищив у Києві історичний будинок, побудований ще до Першої світової війни підприємцем Іоселіаном Левом, старостою однієї з київських синагог. «Він бачив стільки усього, а був знищений іранським дроном. Як і багато-багато інших об’єктів в Україні», – сказав президент України.

«Як ви думаєте, чим Росія платить Ірану за це? Невже Іран зацікавили просто гроші? Вірогідно, зовсім не гроші, а російське сприяння іранській ядерній програмі», – заявив президент України.

Він заявив, що Україна не має свого «залізного купола» та достатньо ефективної системи протиповітряної та протиракетної оборони, щоб захистити від повітряних атак. А Ізраїль, до якого Україна звертається за допомогою з 2014 року, відмовляється її надавати.

Зеленський закликав Ізраїль обрати із ким він: «з демократичним світом, який пліч-о-пліч бореться проти екзистенційної загрози своєму існуванню, чи з тими, хто заплющує очі на російський терор».

«Рашизму допомагає Іран, отримуючи за це щось для себе. Нам допомагають багато демократичних країн, але ми хотіли б і вашої допомоги», – сказав президент.

«Я дякую народу Ізраїлю за розуміння й допомогу, зокрема медичну, яку ми отримали від вашого суспільства. Дякую вам і всім медіа Ізраїлю, які поширюють правду про цю війну та засуджують російський терор. Дякую всім вашим людям, які виходили на вулиці після початку повномасштабної війни. І ми бачили: нас підтримують на Землі обітованій. Вірю, що ми побачимо підтримку й у небі», – заявив Зеленський.

Офіційний Тегеран продовжує наполягати, що не передавав Росії зброї, у тому числі дрони-камікадзе, які останнім часом масово застосовуються військами РФ проти України.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова передати «мішок доказів» країнам ЄС, які мають сумніви щодо застосування Росією іранських дронів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter