Уряд США отримав від виробника перші комплекси NASAMS для поставки Україні

Новини
Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS Фото: world-defense.com

Компанія Raytheon Technologies передала уряду США дві системи протиповітряної оборони NASAMS, призначені для поставки Україні.

Про це повідомляє видання Defense News з посиланням на заяву генерального директора Raytheon Technologies Грега Хейза в ефірі CNBS.

«Ми щойно поставили дві системи NASAMS. … Дві з них ми передали уряду (США – ред.) кілька тижнів тому. Їх розгорнуть в Україні [незабаром]», – сказав Хейз.

«Це система протиповітряної оборони малої дальності, вона може стріляти [вдосконаленою ракетою середньої дальності AIM-120 «повітря-повітря» – ред.] і збивати все в небі, від безпілотників до балістичних ракет і винищувачів», – додав гендиректор Raytheon Technologies.

Як зазначає видання комплекс NASAMS, розроблений Норвегією, забезпечить захист середньої та великої дальності від атак Росії, яка протягом останніх двох тижнів бомбардувала цивільну інфраструктуру України, включно з її енергосистемою, використовуючи ракети та безпілотники.

Як повідомлялось, 26 серпня Міноборони США уклало контракт із компанією Raytheon на закупівлю зенітних ракетних комплексів NASAMS середньої дальності для України на суму 182,3 млн доларів. Ці кошти закладено у пакет військової допомоги США для України.

16 вересня у Пентагоні повідомили, що США відправлять дві батареї ЗРК NASAMS для посилення протиповітряної оборони України протягом наступних двох місяців.

NASAMS – це удосконалена норвезька система ППО, яку виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg. Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з ракетами класу «земля-повітря» середньої та великої дальності. Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter