Австралія передасть Україні 30 додаткових бронемашин Bushmaster

Новини
Bushmaster військових ЗС України у ході контрнаступу на Харківщині. Вересень 2022 року. Фото з соцмереж

Австралія в рамках нового пакету допомоги у сфері безпеки передасть Україні 30 додаткових бронемашин Bushmaster. Таким чином після поставки загалом українські Збройні Сили матимуть у своєму складі вже 90 цих бронемашин.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму Twitter висловив подяку Австралії за новий пакет допомоги у сфері безпеки.

«Я вдячний Австралії за новий пакет безпекової допомоги, що включає тренування для наших військових і 30 додаткових «Бушмастерів». Ці бронемашини показали відмінні результати на полі бою, і Україна зверталася із запитом на додаткову партію. Завжди пам’ятатимемо підтримку Австралії», – написав Кулеба.

Раніше щонайменше 60 Bushmaster були передані Збройним Силам України як оборонна допомога від Австралії.

20 вересня Кулеба повідомив, що Україна звернулась до уряду Австралії з проханням передати для ЗСУ додаткову кількість бронемашин типу Bushmaster.

Передані раніше бронеавтомобілі Bushmaster відіграли свою важливу роль, зокрема, під час успішного контрнаступу ЗСУ на Харківщині у вересні 2022 року. Міністр оборони України Олексій Рєзніков зазначав, зокрема, що першими на рубіж ріки Оскол вийшли наші частини, що були оснащені саме Bushmaster.

Австралійський бронеавтомобіль Bushmaster має масу в 15,4 тонн, можеь брати на борт до 4 тонн корисного навантаження. Екіпаж машини – 2 особи + до 8 осіб десанту. Бронезахист машини може витримати влучання куль 5,56 мм та 7,62 мм, та підрив на вибуховому пристрої до 9,5 кг тротилового еквіваленту. Бронеавтомобіль може бути озброєний кулеметом калібру 7,62 мм, або 12,7 мм, або автоматичним гранатометом калібру 40 мм. Окрім цього, в його корпусі є чотири амбразури для стрільби з індивідуальної стрілецької зброї.

Двигун Caterpillar потужністю 300 к.с. забезпечує швидкість ходу до 100 км/год по шосе, та дальність ходу до 800 км по шосе, місткість паливного бака – 270 літрів. Окрім цього, Bushmaster оснащений системою регулювання тиску в шинах коліс. Для кращого комфорту екіпажу та десанту салон автомобіля оснащений «авіаційними» кріслами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter