Окупанти збираються «евакуювати» лікарні з лівобережжя Херсонщини і закликають місцевих жителів «негайно покинути» свої населені пункти

Новини
Каховська центральна міська лікарня Фото: novakahovka.city

Російські загарбники збираються «евакуювати» лікарні з лівобережжя Херсонщини і почали закликати місцевих жителів «негайно покинути» свої міста і села. В медичних закладах вони вже готуються до демонтажу і вивезення всього обладнання. Також окупанти хочуть вивезти всіх підопічних Каховського геріатричного пансіонату та інших аналогічних установ на лівобережжі області.

Про це повідомляють місцеві жителі, а також самі окупанти в своїх пропагандистських телеграм-каналах, передає Центр журналістських розслідувань.

29 жовтня в Каховській центральній міській лікарні імені родини Панкеєвих окупанти влаштували збори медичного персоналу, на яких оголосили «приказ в. о. міністра охорони здоров’я Херсонської області», державного зрадника Вадима Ільмієва. В цьому так званому «документі» йдеться про організацію евакуації закладу до Новотроїцької центральної лікарні Генічеського району.

«Окупанти оголосили, що вони планують перевезти в глиб Херсонщини все медичне обладнання лікарні і всіх важких хворих. Саму «евакуацію» вони планують здійснити за 7-10 днів і пообіцяли «не поспішати». Також вони попередили, що відтепер лікарня працює за російським часом, тож годинники на «зимовий час» вони не переводитимуть. Тим, хто приходитиме на роботу за «бандерівським часом» пригрозили репресіями», – розповіли співробітники лікарні.

«Евакуювати» все обладнання і важких пацієнтів до Новотроїцького окупанти збираються і з Новокаховської центральної міської лікарні. Поки вони готуються до «великого переселення» і розграбування закладу. Але зараз в цій лікарні суттєво поменшало російських військових. «Орків з палат кудись масово вивозять», – сказали наші джерела в Новій Каховці.

Крім лікарень окупанти готуються до «евакуації» Каховського геріатричного пансіонату та інших подібних закладів, розташованих неподалік від Дніпра на лівобережжі Херсонщини. До «евакуації» до Іванівки Генічеського району також готують захоплені лікарні Великої Лепетихи, Горностаївки, Верхнього Рогачика. Олешківську лікарню збираються «евакуювати» до Каланчака Скадовського району.

Крім того, окупанти почали готувати до «евакуації» (а, по суті, депортації) мешканців населених пунктів Каховської, Новокаховської, Олешківської, Голопристанської, Верхньорогачицької громад на лівобережжі Херсонщини. Загарбники підкреслюють, що мова йде про виключно «прибережні» населені пункти, до яких, приміром, аж ніяк не відносяться Чистопілля, Олексіївка, Георгіївка Верхньорогачицької громади, які теж збираються кудись «переселяти».

Місцеві жителі впевнені, що однією з головних причин цієї «евакуації» є намір заселяти російських військових у «звільнені» будинки. Зараз цей процес масово відбувається по всій Херсонщині. Причому, часто окупанти викидають на вулицю господарів будинків, або їхніх родичів і масово грабують спорожнілі будинки.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter