Росія від сьогодні вважає всіх мешканців окупованих територій громадянами РФ

Новини
паспортов
Фото: Reuters

Окупаційна «адміністрація» РФ у Запорізькій області повідомила, що з 30 жовтня всі жителі тимчасово окупованих територій, а також особи, тут зареєстровані («прописані»), автоматично стають громадянами Росії. Таке ж «автоматичне громадянство РФ» було застосоване Росією у 2014 році в окупованому Криму і не визнається Україною та більшістю країн-членів ООН.

Відповідне оголошення окупаційної «адміністрації» опубліковане в її телеграм-каналі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«З 30 жовтня 2022 року всі особи, які проживають на території регіону та прописані в будь-якому з чотирьох нових російських регіонів (Запорізька та Херсонська області, ДНР, ЛНР), автоматично стають громадянами Російської Федерації», – сказано у повідомленні окупаційної «адміністрації».

Підставою для введення «автоматичного громадянства» є федеральні конституційні закони РФ «про прийняття» Запорізької, Херсонської, Донецької («ДНР») та Луганської областей («ЛНР») до складу РФ від 30 вересня 2022 року, стаття 5 яких визначає, що через місяць від цього дня громадяни України та особи без громадянства, які постійно проживають на цей день території цих регіонів, визнаються громадянами РФ. Виняток – особи, які впродовж цього місяця «виявлять про своє бажання зберегти наявне в них та (або) їх неповнолітніх дітей інше громадянство».

Повідомлення окупаційної адміністрації було опубліковане за два дні до закінчення цього терміну – 28 жовтня. Вказано, що відмовитись від «автоматичного громадянства РФ» можна, написавши заяву в підрозділ Міграційної служби Росії, однак де він знаходиться – не сказано.

Оголошення окупаційної «адміністрації Запорізької області» про видачу місцевим мешканцям паспортів РФ

Нав’язування «автоматичного громадянства» РФ було вперше використано Росією в окупованих АР Крим і м. Севастополі на підставі федерального конституційного закону (№6-ФКЗ) відповідно до якого «громадяни України , які офіційно проживали на території Криму на 18 березня 2014 року, автоматично стають громадянами РФ і мають право оформити російський паспорт». На відмову від громадянства РФ відводився дуже короткий термін.

За визначенням правозахисників, такі дії країни-окупанта є порушенням міжнародного права і є примусовою натуралізацією мешканців Кримського півострова, яка спрямована на знищення їх ідентичності, створює для них додаткові обов’язки, зокрема породжує призов і мобілізацію на військову службу в армію окупанта, можливість притягнення до відповідальності за державну зраду тощо.

Україна і більшість країн-членів ООН не визнають зміну статусу анексованих РФ територій України, «автоматичне» набуття громадянства РФ громадянами України та документів, виданих окупаційними «адміністраціями» і державними органами Росії на тимчасово окупованих нею територіях.

Як повідомлялось, 4 жовтня президент Росії Владімір Путін підписав ухвалені напередодні Держдумою та Радою Федерації «закони» «про прийняття до складу РФ» чотирьох окупованих областей України – Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter