Україна отримає від США 8 систем ППО NASAMS

Новини
Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS Фото: world-defense.com

США передадуть Україні вісім систем протиповітряної оборони NASAMS. Дві системи будуть розгорнуті в Україні вже найближчим часом. Ще шість нададуть пізніше.

Про це повідомили у міноборони США.

«США передали вісім NASAMS та відповідні боєприпаси до них, дві з цих систем будуть в Україні найближчим часом, а ще шість – буде надано пізніше. Ми також взяли на себе зобов’язання надати засоби протидії безпілотникам, включно із системою VAMPIRE», – сказав чиновник Пентагону.

Водночас, зазначається, що системи ППО Україна отримуватиме також і від інших країн.

«Німеччина погодилася надати чотири системи IRIS-T. Вони були надзвичайно добре використані в Україні. Іспанія відгукнулася на заклик надати систему ППО HAWK. Низка країн також передала боєприпаси для NASAMS», – додали у міноборони США.

Як повідомлялось, 26 серпня Міноборони США уклало контракт із компанією Raytheon на закупівлю зенітних ракетних комплексів NASAMS середньої дальності для України на суму 182,3 млн доларів. Ці кошти закладено у пакет військової допомоги США для України.

16 вересня у Пентагоні повідомили, що США відправлять дві батареї ЗРК NASAMS для посилення протиповітряної оборони України протягом наступних двох місяців.

NASAMS – це удосконалена норвезька система ППО, яку виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg. Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з ракетами класу «земля-повітря» середньої та великої дальності. Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter