Внаслідок обстрілів окупантів повністю знеструмлено Запорізьку АЕС

Новини
Військовослужбовець рф на території Запорізької АЕС в Енергодарі Фото: РИА Новости

Внаслідок обстрілів російських окупантів ввечері 2 листопада було повністю знеструмлено Запорізьку атомну електростанцію. Станція зараз живиться лише за рахунок дизель-генераторів. Це чергова спроба рашистів перепідключити АЕС станцію до російської енергосистеми.

Про це повідомляє НАЕК «Енергоатом» у Telegram.

«Вчора, 2 листопада 2022 року, внаслідок рашистського обстрілу пошкоджено дві останні високовольтні лінії зв’язку Запорізької АЕС з українською енергосистемою. О 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення. Включилися всі 20 дизель-генераторів», – йдеться у повідомленні..

Як зазначається, наразі схема живлення власних потреб ЗАЕС оптимізована, залишено в роботі 9 дизель-генераторів. Енергоблоки 5 та 6 переводяться в холодний стан.

Пального, необхідного для роботи дизель-генераторів у режимі повного знеструмлення ЗАЕС, залишилося на 15 діб.

«Вчорашні обстріли та пошкодження двох останніх високовольтних ліній зв‘язку тимчасово окупованої Запорізької АЕС з енергосистемою України є черговою спробою рашистів перепідключити атомну станцію до російської енергосистеми. Найближчим часом вони намагатимуться відремонтувати та підключити лінії зв’язку ЗАЕС у напрямку тимчасово окупованих Криму та Донбасу», – наголосили в Енергоатомі.

Як повідомлялось, росіяни розпочали несанкціоноване будівництво на майданчику сухого сховища відпрацьованого ядерного палива окупованої Запорізької АЕС.

4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку. Російська окупаційна влада обмежує присутність українських співробітників на станції. Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована.

5 жовтня Володимир Путін підписав «указ», у якому доручив «передати в управління РФ» Запорізьку атомну електростанцію, яку захопили російські військові.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter