Мінреінтеграції надало поради, що робити у випадку депортації росіянами дитини

Новини
депортация

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України надали поради, що робити, коли дитину депортували російські загарбники.

«Якщо таке сталося, насамперед треба діяти раціонально та ефективно. Не піддавайтесь паніці та намагайтесь зібрати якомога більше інформації про незаконно переміщену дитину», – ідеться у повідомленні.

Потрібно зібрати та повідомити дані про депортовану дитину та обставини таких подій: ПІБ дитини, дату народження, місце проживання; звідки дитина була примусово переміщена та за яких обставин; була вона з батьками чи у супроводі інших осіб; останнє відоме місце її знаходження або поточне місце перебування; особливі прикмети дитини; контакти батьків або родичів дитини, а також особи, яка повідомила про депортацію.

Всю зібрану інформацію слід записувати відразу після її отримання, аби зберегти хронологію подій.

Якщо є фото дитини, фото/відео підтвердження депортації дитини, слід невідкладно повідомити про це НІБ на електронну пошту: [email protected] або заповнивши відповідну форму на сайті.

«Якщо з вами на зв’язок вийшли особи, які супроводжують дитину (батьки, родичі), – порадьте їм звертатись до дипломатичних установ країн-партнерів або України (у разі їх роботи на території країни перебування), міжнародних місій таких як Міжнародна організація з міграції (МОМ), Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA), ЮНІСЕФ, Міжнародний комітет Червоного Хреста, УВКБ ООН (Агентство ООН у справах біженців)», – зазначили в інформаційному бюро.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter