Війна Росії проти України: хроніка 7 листопада

Новини
Фото: facebook.com/30brigade

Сьогодні 257-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:00 У «Джанкойському районному суді» окупованого Криму 7 листопада відбулося перше засідання у кримінальній справі щодо екс-командира корабля ВМСУ «Славутич», військового пенсіонера, волонтера та цивільного активіста Олексія Кисельова. ФСБ обвинувачує його в нібито організації «морської блокади Криму» шляхом перекриття Керченської протоки та участі у неіснуючому незаконному збройному формуванні – «батальйоні ім. Номана Челебіджіхана».

19:27 Викрадені окупантами з Херсонського обласного художнього музею ім. Олексія Шовкуненка твори мистецтва опинилися в Центральному музеї Тавриди в окупованому Сімферополі. Світлини розвантаження і недбалого складання картин миттєво облетіли інтернет-мережу, завдяки чому співробітники художнього музею змогли ідентифікувати частину незаконно вивезеної колекції.

19:10 Ставка Верховного головнокомандувача 5 листопада ухвалила рішення про відчуження у власність держави п’яти стратегічно важливих підприємств – «Мотор Січі», «Запоріжтрансформатора», АвтоКрАЗу, Укрнафти, Укртатнафти – їх акції передані в управління Міноборони на період дії воєнного стану.

17:33 Аварійні відключення електроенергії в Україні будуть тривати ще два тижні, якщо не буде нових обстрілів та руйнувань енергетичної інфраструктури.

16:42 Для ударів по українській цивільній інфраструктурі Росія використала близько 80 відсотків своїх сучасних ракет. Тому вона планує придбати балістичні ракети у Ірану.

15:09 В Україну вже прибули надані союзниками зенітно-ракетні комплекси NASAMS і Aspide.

14:27 Мінекономіки звернулося до Кабміну України з пропозицією визначити Фонд державного майна для управління конфіскованими активами російського олігарха Володимира Євтушенкова.

13:45 У британській розвідці вважають, що Росія не зможе швидко відновити бойовий потенціал авіації та здобути перевагу у повітрі через те, що втрати літаків на війні в Україні значно перевищують її можливості з виробництва нових.

13:00 Ярослав Жук. Як ФСБ Росії ліпить «терористів» зі звичайних людей

У Сімферопольскому слідчому ізоляторі в окупованому Криму утримуються українці, яких ФСБ звинувачує в «міжнародному тероризмі». Центр журналістських розслідувань починає цикл публікацій про тих, кого російські спецслужби викрали, під тортурами вибивали зізнання і звинуватили у «міжнародному тероризмі», а тепер збираються судити за законами терористичної держави. Перша розповідь – про мелітопольця Ярослава Жука.

11:07 Через заборону Туреччини на вхід до Чорного моря кораблі Тихоокеанського флоту РФ змушені повернутись у пункт базування Владивосток після 9 місяців перебування у Середземному морі. Ці кораблі входили до ескадри російських кораблів, які мали брати участь у повномасштабній війні Росії проти України, однак так не змогли цього зробити, бо Туреччина закрила для них прохід протоками Босфор і Дарданелли.

09:49 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 07.11 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 76460 (+530) осіб ліквідовано,
танків ‒ 2771 (+6) од,
бойових броньованих машин ‒ 5630 (+19) од,
артилерійських систем – 1782 (+1) од,
РСЗВ – 391 (+0) од,
засоби ППО ‒ 202 (+0) од,
літаків – 277 (+0) од,
гелікоптерів – 260 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1472 (+7),
крилаті ракети ‒ 399 (+0),
кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 4199 (+8) од,
спеціальна техніка ‒ 157 (+2).

Найбільших втрат ворог зазнав на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках.

08:58 З розташованих на лівобережжі Херсонщини геріатричних пансіонатів Голої Пристані і Каховки російські загарбники вивезли понад 400 підопічних, а також співробітників закладів. Всіх їх відправили до Ростовської та Воронезької областей РФ.

08:11 Так званий «голова Криму» Сергій Аксенов попередив про зупинку 8 листопада руху автомобілів Керченським мостом, на якому проводяться ремонтні роботи після вибуху 8 жовтня. Вантажному транспорту пропонується заїжджати на півострів та виїжджати з нього у напрямку Росії з півночі через окуповані території Сходу та Півдня України.

07:50 Генеральний штаб ЗСУ: Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони України на окремих напрямках та намагається утримати тимчасово захоплені території. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Ямпіль, Андріївка, Красногорівка, Мар’їнка, Павлівка, Водяне, Новомихайлівка Донецької області та Білогорівка на Луганщині.

Протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних та 24 авіаційних удари, здійснив понад 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ворожих ударів зазнали райони 30 населених пунктів Запорізької, Донецької, Луганської, Миколаївської, Сумської та Херсонської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гай Чернігівської області та Стукалівка, Попівка і Ворожба Сумської області. Окрім того окупанти задіяли ударні БпЛА;
на Слобожанському напрямку – з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Новоселівське, М’ясожарівка, Вовчанськ, Стельмахівка, Берестове, Огірцеве та Стрілеча;
на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Серебрянка, Невське, Макіївка, Білогорівка, Площанка, Спірне та Верхньокам’янське;
на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Соледар, Яковлівка, Бахмут, Бахмутське, Опитне, Майорськ, Часів Яр, Кліщіївка та Зеленопілля;
на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Невельське, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар та Опитне;
на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гуляйполе, Гуляйпільське, Ольгівське, Дорожнянка, Новопіль, Щербаки, Новоданилівка, Времівка та Павлівка;
На Південнобузькому напрямку – з танків та артилерії різних типів, у районах населених пунктів Благодатне, Давидів Брід, Дудчани, Мирне, Нова Кам’янка та Правдине. Крім того, ворог продовжував вести повітряну розвідку, активно застосовуючи БпЛА. Здійснив понад 20 вильотів.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала по ворогу 22 удари. Під ураження потрапили 20 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 позиції засобів протиповітряної оборони противника. Наші підрозділи протиповітряної оборони збили 5 ворожих БпЛА.

Воїни українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 2 пункти управління, 8 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, склад боєприпасів, станцію радіоелектронної боротьби та інші важливі військові об’єкти противника.