Акції «Мотор Січі», «Запоріжтрансформатора», АвтоКрАЗу, Укрнафти, Укртатнафти відчужено у власність держави і передані в управління Міноборони

Новини

Ставка Верховного головнокомандувача 5 листопада ухвалила рішення про відчуження у власність держави п’яти стратегічно важливих підприємств – «Мотор Січі», «Запоріжтрансформатора», АвтоКрАЗу, Укрнафти, Укртатнафти – їх акції передані в управління Міноборони на період дії воєнного стану.

Про це повідомив секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов на брифінгу, передає Укрінформ.

«На виконання рішення Ставки Верховного Головнокомандувача та у зв’язку з військовою необхідністю відповідно до Закону України від 17 травня 2019 року №4765 «Про передачу майна в умовах воєнного стану» було прийнято рішення про відчуження у власність держави активів стратегічно важливих підприємств держави. 6 листопада відбулось відчуження стратегічно важливих підприємств, серед яких: Мотор Січ, Запоріжтрансформатор, АвтоКрАЗ, Укрнафта, Укртатнафта. Вилучені активи набули статусу військового майна, їх управління передано Міністерству оборони України», – сказав Данілов.

Він додав, що після завершення дії воєнного стану зазначені активи можуть бути повернуті власникам або можливе відповідне відшкодування їхньої вартості.

Секретар РНБО наголосив, що це не є націоналізацією, а лише вимушений крок у межах законодавства, яке діє під час воєнного стану.

Своєю чергою міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що МОУ в інтересах ЗСУ і всього сектору безпеки здійснюватиме управління всіма активами зазначених підприємств, аби забезпечити нагальні потреби військових. Йдеться про забезпечення пально-мастильними матеріалами, відновлення та ремонт військової техніки і озброєння тощо.

Відповідаючи на запитання про керівників цих підприємств, Резніков поінформував, що загальні збори акціонерів уже відбулися, а сформовані наглядові ради будуть призначати менеджмент.

24 березня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про повернення у власність держави ПАТ «Мотор Січ». Згодом суд заарештував 100% акцій компанії, контроль над якою протягом останніх п’яти років намагалися встановити китайські інвестори, пов’язані з фірмою Skyrizon Aircraft Holdings.

23 жовтня 2022 року СБУ затримала президента АТ «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності цього підприємства, їх підозрюють у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору. Затримання відбулося в рамках кримінального провадження щодо незаконного постачання з боку «Мотор Січ» товарів військового призначення для російської штурмової авіації.

В Укрнафті НАК «Нафтогаз України» належить 50%+1 акція, групі компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським – близько 42% акцій.

Укртатнафта володіє найбільшим НПЗ в Кременчуці. В Укртатнафті Коломойський спільно з Геннадієм Боголюбовим володіють близько 60%. Решта – у НАК «Нафтогаз України».

АвтоКрАЗ – один з найбільших в Європі виробників великовантажних автомобілів, входить в групу «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго.

Запоріжтрансформатор – підприємство з виробництва трансформаторного та реакторного обладнання, входить у групу «Енергетичний стандарт» Костянтина Григоришина. Завод припинив діяльність ще до початку війни.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter