Росія будує лінії оборони навколо Маріуполя, а також біля Херсона і Запоріжжя – розвідка Британії

Новини
Протитанкові «зуби дракона» так званої оборонної «лінії Вагнера» неподалік міста Гірське на окупованій Луганщині Фото: РИА ФАН

За даними британської розвідки, Росія зміцнює свої оборонні лінії на окупованих територіях Півдня та Сходу України, щоб запобігти швидкому просуванню українських військ у разі прориву.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, Росія розпочала будівництво оборонних споруд навколо окупованого південноукраїнського міста Маріуполя. Для цього на двох заводах виготовляються залізобетонні пірамідальні протитанкові конструкції, відомі як «зуби дракона».

«Ймовірно, «зуби дракона» встановлені між Маріуполем і селом Нікольське; і на північ від Маріуполя до села Старий Крим. Маріуполь є частиною російського «сухопутного мосту» з Росії до Криму, ключової логістичної лінії зв’язку. «Зуби дракона» додатково відправили для підготовки оборонних укріплень в окупованих Запоріжжі та Херсоні», – йдеться в огляді.

У британській розвідці вказали, що таким чином Росія зміцнює свої лінії в районах окупації, та нагадали, що 19 жовтня власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин заявив про будівництво укріпленої «лінії Вагнера» в тимчасово окупованій Росією Луганській області.

«Ця діяльність свідчить про те, що Росія докладає значних зусиль для підготовки глибокої оборони за поточною лінією фронту, щоб, ймовірно, запобігти будь-якому швидкому просуванню України в разі прориву», – йдеться у огляді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter