Україна просить США надати системи ППО C-RAM для боротьби з дронами-камікадзе – ABC News

Новини
Американський комплекс ППО C-RAM Centurion Фото: US Army

Українська влада звернулася до США з проханням надати додаткові системи протиповітряної оборони для захисту від атак іранських дронів-камікадзе, які Росія використовує для атак на Україну. Зокрема мова йде про комплекси тактичної протиповітряної оборони C-RAM, які можуть бути дуже ефективними для захисту об’єктів енергетичної інфраструктури.

Про це повідомляє ABC News із посиланням на лист голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука до Конгресу США.

Зазначається, що у своєму листі глава українського парламенту закликає США надати Україні високомобільні тактичні системи протиповітряної оборони, відомі як C-RAM, заявляючи, що вони допоможуть захистити «важливі об’єкти, особливо важливі електростанції».

Комплекси C-RAM мають вбудований радар для відстеження вхідних загроз і скорострільну гармату для їх збивання, причому найефективніші із цих систем здатні здійснювати 4500 пострілів на хвилину.

У Міністерстві оборони США відмовилися давати коментарі з приводу конкретної номенклатури озброєння, що постачається або постачатиметься Україні, однак речник Пентагону підполковник Гаррон Гарн, зазначив, що підтримка США «зосереджується на обладнанні, яке є актуальним для поточної боротьби».

«Ми цілодобово працюємо над виконанням першочергових запитів України на безпекову допомогу, доставляючи зброю зі складів США, коли вона є», – додав Гарн.

C-RAM (Counter Rocket, Artillery, and Mortar) – система тактичної протиповітряної оборони для захисту від ракет, артилерійських снарядів та мін. У якості засобів виявлення використовується РЛС, а також оптико-електронні та акустичні сенсори. C-RAM також може бути інтегрований у загальну систему виявлення.

Прикладом системи C-RAM у США є комплекс Centurion. Він має корабельний зенітний артилерійський комплекс Phalanx CIWS. Його шестиствольна 20-мм гармата здатна вражати цілі на відстані до 1,5 км при скорострільності 4500 пострілів на хвилину.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter