Єврокомісія офіційно запропонувала виділити Україні 18 млрд євро

Новини
ес

Європейська комісія представила пропозицію про надання Україні наступного року 18 млрд євро макрофінансової підтримки.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Дуже важлива ініціатива, яка підтримає економічну стабільність нашої держави та зміцнить фундамент нашої майбутньої перемоги. Кошти допоможуть покрити значну частину дефіциту бюджету, який складе 38 млрд доларів. Дякуємо Урсулі фон дер Ляєн за лідерство, а також Валдісу Домбровскісу та Уряду Чехії за рішуче адвокатування цієї ініціативи в ЄС. Очікуємо на позитивне рішення Європейського Парламенту та Ради ЄС», – написав Шмигаль.

У пресслужбі ЄК повідомили, що це регулярна фінансова підтримка, яка в середньому становить 1,5 млрд євро на місяць. Вказано, що це допоможе покрити значну частину короткострокових потреб країни у фінансуванні на 2023 рік.

«Завдяки цьому пакету Україна зможе продовжувати виплачувати заробітні плати та пенсії, а також підтримувати роботу основних державних служб, таких як лікарні, школи та житло для переселенців. Це також дозволить Україні забезпечити макроекономічну стабільність та відновити критично важливу інфраструктуру, зруйновану Росією в ході її агресивної війни, таку як енергетична інфраструктура, системи водопостачання, транспортні мережі, дороги та мости», – додали в ЄК.

Євросоюз затвердив восьмий пакет санкцій проти Росії у відповідь на війну з Україною, включно з незаконною анексією української території на підставі фіктивних «референдумів», мобілізацією додаткових військ і відкритими ядерними погрозами.

Як повідомлялось, 21 липня Рада Європейського Союзу затвердила сьомий пакет санкцій проти росії, до якого, зокрема, увійшла заборона на імпорт російського золота.