Атакуючи цивільну інфраструктуру, Росія хоче зламати моральний дух українців – розвідка Британії

Новини
Енергооб'єкт, зруйнований російською ракетою у Рівненській області, 22.10.2022 Фото: facebook.com/dsns.riv

У британській розвідці вважають, що Росія б’є по цивільній інфраструктурі України, щоб зламати моральний дух українців. Удари по об’єктах електроенергетики матимуть наслідки для пов’язаних систем водопостачання та опалення, які найбільш гостро будуть відчуватися цивільним населенням взимку.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої Британії.

«Починаючи з 10 жовтня, Росія атакувала Україну кампанією ударів по об’єктах електроенергетичної інфраструктури. На сьогоднішній день це відбувається хвилеподібно. Останні інтенсивні удари були завдані 31 жовтня, під час яких вперше були обстріляні об’єкти гребель гідроелектростанцій», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, удари призвели до значних пошкоджень електростанцій. Планові та аварійні відключення електроенергії стали звичним явищем у деяких частинах України, особливо це стосується Києва.

За даними британської розвідки, наслідки ударів навряд чи відчуватимуться однаково. Руйнування мереж, що триває, через російські удари майже напевно вплине на взаємопов’язані системи водопостачання та опалення, що найбільше відчує населення взимку, коли потреба в них зросте.

«Російські удари по виробництву та передачі електроенергії мають непропорційний вплив на цивільне населення України, невибірково впливаючи на такі критичні функції, як охорона здоров’я та опалення. Постійне надання пріоритету критично важливим об’єктам національної інфраструктури перед військовими цілями свідчить про наміри Росії завдати удару по моральному духу цивільного населення», – йдеться в огляді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter