Росіяни намагаються «пришити» херсонця до справи про вбивство офіцерів ФСБ у кафе Херсона

Новини
Сергій Лисенко, викрадений російськими окупантами

Звичайного мешканця Херсона Сергія Лисенка російські окупанти обвинувачують у незаконному заволодінні зброєю – нібито він підняв пістолет під час стрілянини 19 червня у кафе «Еда.Топи» на набережній Дніпра. Молодший сержант ЗС Росії Ігор Судін застрелив двох офіцерів ФСБ — Ігоря Якубинського та Сергія Привалова. Товариша Судіна по чарці — сержанта Сергія Обухова — теж убили в кафе. Обоє контрактників служили у 6-му артилерійському полку Чорноморського флоту РФ.

Про це Центру журналістських розслідувань розповів брат Сергія Руслан Лисенко.

Херсонця Сергія Лисенка наразі утримують у СІЗО №1 Сімферополя в окупованому Криму. Адвокат за призначенням розповів родині про висунуте Сергію обвинувачення за статтею 226 карного кодексу Росії — незаконне заволодіння зброєю. Передбачене покарання — від 3 до 7 років позбавлення волі. Історія нібито стосується перестрілки у Херсоні, коли загинули троє російських військових.

«Адвокат казав, що спочатку він проходив як свідок. Там була якась сутичка. Він сидів поряд у кафе. Почалася перестрілка, Троє людей там убили. Він просто підвівся і втік, коли це почалося», — говорить Руслан Лисенко.

ЦЖР знайшов єдиний схожий випадок, що стався у Херсоні в цей час. Перестрілка трапилася ввечері 19 червня у кафе «Еда.Топи» на набережній Дніпра. Молодший сержант ЗС Росії Ігор Судін застрелив двох офіцерів ФСБ — Ігоря Якубинського та Сергія Привалова. Товариша Судіна по чарці — сержанта Сергія Обухова — теж убили в кафе. Обоє контрактників служили у 6-му артилерійському полку Чорноморського флоту.

Проект «Важные истории» також встановив, що ще одним співробітником ФСБ, який не постраждав у перестрілці, бо втік, був Євгєній Тіхонов — син впливового генерал-полковника ФСБ Алєксандра Тіхонова, тоді ще — начальника Центру спеціального призначення. Джерела видання стверджують, що Тіхонов-молодший мітив у віце-губернатори Миколаївської області, яку російські війська так і не захопили. Але повернемось до Сергія Лисенка, якого ФСБ навіщось прив’язує до цієї історії.

Адвокат за призначенням розповідав, що в ФСБ є відео, де Сергій піднімає з землі пістолет і тікає з ним. Звідси, мовляв, і стаття про незаконне поводження зі зброєю. Однак за нашою інформацією, Сергію Лисенку наразі вже інкримінують підготовку до міжнародного терористичного акту. ЦЖР продовжує збирати інформацію, аби мати повну картину і співучасників цього злочину.

Як повідомлялось, ЦЖР публікує цикл матеріалів «Як ФСБ ліпить терористів зі звичайних людей». Це цивільні мешканці Мелітополя, Запоріжжя, Херсона і Генічеська, яких утримують у СІЗО Сімферополя і в Лефортово у Москві. Їх викрали на окупованих територіях півдня, жорстоко катували, добиваючись зізнання у підготовці або й здійсненні терористичного акту, а потім передали слідчим ФСБ у Криму та Росії, які й запустили цілий конвеєр фальсифікованих справ про міжнародний тероризм.

Читайте детально першу розповідь — про мелітопольця Ярослава Жука.

ЦЖР виявив п’ятьох людей, які також утримуються у сімферопольських СІЗО №1 і №2, про місцеперебування яких раніше або взагалі не було інформації, або дуже мало, і проти яких фальсифіковано справи про міжнародний тероризм. Про кількох із них чтайте в матеріалі «Павло Запорожець, Сергій Лисенко, Олександр Бабич. Як ФСБ ліпить «терористів» зі звичайних людей».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter