Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про відшкодування Україні збитків, завданих РФ

Новини

Генеральна асамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо створення міжнародного механізму, який забезпечить відшкодування Україні збитків, завданих агресією з боку РФ. У документі, який ініціювали десятки країн, йдеться про те, що Росія має відповісти за порушення міжнародного права, які вона здійснила під час агресії, та компенсувати завдану шкоду.

З цією метою документ пропонує створити новий міжнародний механізм репарацій.

Він передбачає створення міжнародного реєстру для фіксації доведених збитків, і втрат, які були завдані «усім зацікавленим фізичним та юридичним особам, а також державі України внаслідок діянь Російської Федерації, що порушують міжнародне право».

Документ посилається на низку ухвалених цього року резолюцій Генасамблеї з засудженням російської агресії, а також на рішення Міжнародного суду від 16 березня, який наказав Росії зупинити воєнні дії.

Спецсесія Генасамблеї ООН була скликана за рішенням Ради Безпеки, ухваленим на підставі резолюції 1950 року «Єдність заради миру». Ця процедура дозволяє обходити вето будь-якого з постійних членів Ради безпеки, у цьому випадку – Росії.

За резолюцію проголосували 94 країни, проти висловилися 14, ще 73 утрималися. Проти резолюції висловилися 14 країн: Багами, Білорусь, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, РФ, Сирія, Центрально-Африканська Республіка та Зімбабве.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter