Російські військові поспіхом виїхали з кількох громад на лівобережжі Херсонщини

Новини
Фото: RFE/RL

Російські військові останні дні поспіхом виїжджали з населених пунктів Чаплинськоі і Асканія-Нової селищних громад Каховського району, що на лівобережжі Херсонщини. Також у них 14 листопада не працювали деякі органи окупаційної «влади».

Центру журналістських розслідувань повідомили про це місцеві жителі.

За їхніми словами, окупанти масово виїхали з Хлібодарівки, Молочного, Скадовки, Балтазарівки, Преображенки, Кучерявоволодимирівки і Чаплинки. Проте, поки невідомо, чи всі окупаційні війська покинули названі населені пункти.

Також 14 листопада в Чаплинці був зачинений окупаційний «пенсійний фонд». Цього ж дня окупанти розграбували селищне відділення «Райффайзен Банку».

Жителі окупованих регіонів лівобережжя Херсонщини розповіли про значне зменшення чисельності окупаційних військ у Новій Каховці, Таврійську і Каховці. «Проте повністю вони, на жаль, не зникли», – сказали мешканці цих міст.

Як повідомив проєкт Радіо Свобода «Схеми» на своїй сторінці у Твіттері, загарбники вивели свої гелікоптери з аеродрому в Чаплинці. Виведення гелікоптерів підтверджують супутникові знімки компанії Planet Labs. Російські гелікоптери були на аеродромі у Чаплинці ще 8 листопада.

Також загарбники вивезли з Залізного Порту поближче до адмінкордону з Кримом – до Скадовська – родини російських працівників. Про це повідомив Центр національного спротиву Сил спеціальних операцій ЗСУ на своєму офіційному сайті.

Вивезення торкнулось близько 50 людей, які були розквартировані у захоплених росіянами пансіонатах Залізного Порту.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter