Повідомлено про підозру у колабораціонізмі кримському підприємцю, який допомагав окупантам проводити «референдуми»

Новини
Фото: facebook.com/prok.arkrym

Прокуратура автономії повідомила про підозру у колабораційній діяльності підприємцю з окупованого Криму Іванцову Дмитру Олександровичу, який співпрацював з окупантам та матеріально забезпечував проведення псевдореферендумів на нових окупованих територіях України, а також «виборів» на півострові.

Його дії кваліфіковано за фактом колабораційної діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України), санкція якої передбачає до трьох років позбавлення волі, повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«Підозрюваний, достовірно знав про окупацію півострова та заборону займатися будь-якою господарською діяльністю у співпраці з державою-агресором. Однак все ж зареєстрував на території Криму підприємство відповідно до російського законодавства», – йдеться у повідомленні.

Також підприємець відкрив фірму на російському порталі «державних закупівель», розуміючи, що кінцевим користувачем послуг будуть бюджетні установи держави-окупанта та її окупаційної адміністрації. Власник компанії уклав контракт з так званою «виборчою комісією Республіки Крим» на придбання та постачання товарів для забезпечення її діяльності.

«Укладення угоди матеріально сприяло проведенню так званих місцевих виборів на території Криму та цьогорічного псевдоголосування щодо «входження» Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей до складу РФ. За свої послуги він отримав кошти з бюджету ворога», – наголосили у відомстві.

Прокуратура АРК та Севастополя не називає імені колаборанта. За даними джерел Центру журналістських розслідувань мова йде про Іванцова Дмитра Олександровича, який є генеральним директором компанїі «Ланта», що зареєстрована у червні 2014 року та спеціалізується на оптовій торгівлі книгами, газетами та журналами, паперовими та канцелярськими товарами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter