На територію Польщі впала ракета російського виробництва і вбила двох людей – МЗС

Новини
Вирва від вибуху російської ракети, яка впала у селі Пшеводув, Польща, 15.11.2022 Фото: Twitter.com/WOLSKI_JAROS

На території Люблінського воєводства Польщі 15 листопада впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинули двоє людей.

Про це заявили у міністерстві закордонних справ Польщі.

«15 листопада 2022 року з боку збройних формувань Російської Федерації тривав черговий багатогодинний масований обстріл всієї території України та її критичної інфраструктури. О 15:40 у селі Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, в результаті якої загинули двоє громадян Республіки Польща», – йдеться у заяві.

Як зазначається, у зв’язку з цією подією міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау викликав посла РФ в МЗС і зажадав негайних детальних пояснень.

Польща запросила міжнародних експертів для встановлення причин вибухів російської ракети на своїй території. Про це під час брифінгу для ЗМІ заявив 16 листопада глава уряду Польщі Матеуш Моравецький, передає Укрінформ.

«Ми працюємо над з’ясуванням усіх причин, які мали місце, і всього, що сталося під час цієї події, разом з міжнародними експертами, яких ми запросили до нашого кола експертів, які вже декілька годин працюють в цьому місці», – заявив Моравецький.

Він нагадав, що уряд Польщі вирішив підняти бойову готовність окремих підрозділів ЗС Польщі з особливим врахуванням контролю над повітряним простором країни.

«Воно відбуватиметься у посиленому режиму у співпраці із союзниками»,- констатував Моравецький.

Крім того, він зауважив, що ведуться переговори щодо застосування 4-ї статті Договору про НАТО – про консультації в межах Альянсу.

«По-третє, ми викликали посла росії до МЗС. Глава МЗС Польщі незабаром розмовлятиме з російським послом», – заявив Моравецький.

За його словами, польська влада перебуває у постійному контакті з українською на рівні президентів та глав урядів.

Прем’єр Польщі повідомив, що бойову готовість підвищено також і в інших польських службах – поліції, Прикордонній та Пожежній службі, а також спецслужбах країни.

Моравецький також підкреслив, що Польща має бути готовою до атаки з боку Росії на інформаційному полі, зокрема її маніпуляцію і дезінформацію навколо цієї події.

Фрагмент від росіської ракети, яка впала і вибухунула в селі Пшеводув, Польща, 15.11.2022 Фото: Twitter.com/WOLSKI_JAROS

Як повідомлялось, 15 листопада російські війська здійснили масовану ракетну атаку по всій території України. Окрім Києва, ракети цілили по критичній інфраструктурі у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Харківській и Хмельницькій областях.

Українська ППО збила 73 із понад 90 крилатих ракет, які російські війська 15 листопада випустили по території України. Крім того, українські зенітники збили всі 10 ударних дронів-камікадзе типу Shahed, запущених росіянами. Високу ефективність показали ЗРК IRIS-T та NASAMS, які надали партнери України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter