Україні потрібно підготуватися щонайменше до кількох важких днів із енергопостачанням – Укренерго

Новини
Фото: facebook.com/npcukrenergo

Українцям щонайменше на найближчі кілька днів потрібно підготуватися до важких умов електропостачання, спровокованих наймасовішою атакою росіян на енергосистему України.

Про це повідомив голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький ефірі національного телемарафону.

«Прогнозувати повернення планових відключень ще рано. Нам потрібно підготуватися до важких принаймні кількох днів. У нас найбільша ракетна атака, а через день-два починається похолодання, що призводить до підвищення споживання електроенергії», – сказав Кудрицький.

У зв’язку з цим він зазначив, що час для атак був обраний росіянами невипадково, але енергетики знають, що робити.

«Ми перебуваємо в активній стадії подолання наслідків сьогоднішніх атак. По всій Україні відбулися відключення. Ми це зробили, щоб утримати баланс в енергосистемі, щоб запобігти повному знеструмленню нашої країни», – пояснив керівник Укренерго.

Він зазначив, що на вечір 15 листопада понад третини споживання було обмежено, але компанія працює, щоб відновити роботу мережі, роботу деяких електростанцій, щоб стабілізувати ситуацію.

Водночас Кудрицький попередив, що перебої енергозабезпечення можуть спричинити перебої з наданням житлово-комунальних та інших послуг, зокрема теплопостачання та зв’язку, тому зусилля енергетиків спрямовані передусім на запит об’єктів критичної інфраструктури.

За його словами, найскладніша ситуація залишається на заході, у центральному та північному регіонах, але вона змінюватиметься в міру підключення мереж.

Як повідомлялось, 15 листопада російські війська здійснили масовану ракетну атаку по всій території України. Окрім Києва, ракети цілили по критичній інфраструктурі у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Харківській и Хмельницькій областях.

Українська ППО збила 73 із понад 90 крилатих ракет, які російські війська 15 листопада випустили по території України. Крім того, українські зенітники збили всі 10 ударних дронів-камікадзе типу Shahed, запущених росіянами. Високу ефективність показали ЗРК IRIS-T та NASAMS, які надали партнери України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter