Остін на відкритті 7-го засідання у форматі «Рамштайн»: 50 країн готові продовжувати підтримку України

Новини
Ллойд Остін, міністр оборони США Фото: AP

Близько 50 країн-учасниць Контактної групи з питань оборони України готові продовжувати свої зусилля на підтримку Української держави на тлі продовження російських жорстоких атак по її цивільних містах. Прикладом такої допомоги є надані Україні системи ППО NASAMS, які забезпечили 100-відсоткове перехоплення російських ракет під час нападу 15 листопада.

Про це заявив 16 листопада під час відкриття сьомого засідання у форматі «Рамштайн» міністр оборони США Ллойд Остін, повідомляє Укрінформ.

«У той час, як Росія продовжує цілити по українських цивільних, а також по енергетичній інфраструктурі, нації доброї волі надалі підтримують Україну. І жорстокість Росії лише посилює їхню рішучість», – наголосив глава Пентагону.

У цьому зв’язку Остін підтвердив позицію США, висловлену раніше президентом Джо Байденом, що Сполучені Штати підтримуватимуть Україну стільки, скільки це буде потрібно.

Він також зауважив, що завдяки зусиллям багатьох учасників Контактної групи, які не припиняють робити свої внески, українські захисники отримують все більше важливих оборонних можливостей. У цьому контексті він відзначив використання українськими силами протиповітряних систем NASAMS, які «забезпечили 100-відсотковий успіх у перехопленні російських ракет», у тому числі під час вчорашньої атаки.

«Росія (у вівторок – ред.) здійснила ракетний удар по українських містах та людях, і вчора ми бачили повідомлення про смертельний вибух у Польщі, неподалік від кордону з Україною», – нагадав Остін.

Він підкреслив, що США продовжать тісно співпрацювати із Польщею та іншими країнами, щоби зібрати більше інформації. Він також зауважив, що в цьому контексті продовжаться консультації з країнами НАТО.

Учасники нинішнього засідання традиційно заслухають доповідь української сторони щодо розвитку ситуації на фронті, а також обговорять найбільш актуальні потреби України для забезпечення можливостей оборони в умовах російської агресії. Крім того, як зауважив Остін, йтиметься про те, як продовжити й покращити процес підготовки українських захисників.

В жовтні в Брюсселі відбулось шосте засідання у форматі «Рамштайн» в очному форматі. Один із головних акцентів попередньої зустрічі зосереджувався на забезпеченні України засобами протиповітряної оборони.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter