На Херсонщині окупанти вивезли всіх підопічних психоневрологічного інтернату і територіального центру соціального обслуговування

Новини
Вивезення підопічних каїрських закладів 17 листопада 2022 року
Вивезення підопічних каїрських закладів 17 листопада 2022 року

Російські окупанти завершили примусове вивезення підопічних розташованих в селі Каїри Горностаївської громади Каховського району психоневрологічного будинку-інтернату і відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання місцевого територіального центру обслуговування одиноких непрацездатних громадян. Загалом 17 листопада вони вивезли звідти біля 100 осіб.

Про це повідомили російські терористичні телеграм-канали, а також мешканці Каїр, передає Центр журналістських розслідувань.

За інформацією російських телеграм-каналів, незаконним вивезенням підопічних обох розташованих у селі закладів займались представники одного з підрозділів Міністерства РФ у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій і ліквідації наслідків стихійних лих.

«17 листопада співробітники підрозділу вивезли до Криму більше 80 пацієнтів з психоневрологічних будинків-інтернатів [неіснуючого] «Горностаївського району», с. Каїри», – йдеться в повідомленні окупантів.

Як уточнили мешканці Каїр, насправді в їхньому селі розташований один психоневрологічний будинок-інтернат, який підпорядкований Херсонській обласній раді. Більшу частину його підопічних окупанти вивезли 9 і 10 листопада. Решту вивезли 17 листопада.

Вивезення підопічних каїрських закладів 17 листопада 2022 року

Вивезення підопічних каїрських закладів 17 листопада 2022 року

«Працівники інтернату бояться виходити на роботу через постійні обстріли в селі. Крім того, зараз там не залишилось пацієнтів», – сказали наші джерела в Горностаївській громаді.

Другим закладом, з якого російські загарбники примусово вивезли пацієнтів, стало розташоване в Каїрах відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Горностаївського територіального центру обслуговування одиноких непрацездатних громадян. Станом на осінь 2021 року в ньому проживало 15 осіб.

Як повідомляв ЦЖР, російські загарбники 4 листопада примусово вивезли 98 підопічних розташованого на лівобережній частині Новокаховської громади комунального закладу Херсонської облради «Дніпрянський психоневрологічний будинок-інтернат». Причому, про депортацію підопічних закладу не повідомили навіть їхніх рідних.

Усіх їх вивезли на територію Росії – за попередніми даними, до Ставропольського краю.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter