Депортовані до РФ українці можуть оформити посвідчення на повернення в Україну

Новини
эвакуация Херсон
Фото: РИА Новости

З 14 листопада в Україні запрацювала експериментальна процедура оформлення посвідчення на повернення українців, незаконно депортованих до РФ.

Про це повідомила директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

Якщо громадянин опинився на території  РФ, то діють процедури, відповідно до яких, Державна міграційна служба може оформити посвідчення на його повернення до України.

За словами Луньової, наразі є два шляхи, як можна повернутися додому.

  • Перший – це заява родича або близької особи, яка має звернутися до будь-якого управління Державної міграційної служби на території України і подати комплект документів для того, щоб остання оформила посвідчення на повернення депортованого. Після цього особа, що звертається до ДМС, отримає документ, який зможе передати на територію РФ або переслати його за допомогою волонтерських організацій, говорить Луньова.
  • Другий механізм передбачає повернення додому українців, які не мають родичів на Батьківщині. У такому разі можна звернутися до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Читайте також: Борис Петруньок: Росія використовує українських дітей як інструмент впровадження колоніальної політики

«В інтересах цієї особи Міністерство звертається до Державної міграційної служби та оформлює це посвідчення на повернення особи», – сказала Луньова.

Луньова заявила, що гарантій, що РФ випускатиме українців – немає.

«Гарантії з Російською Федерацією ніхто ніколи не дасть. Посвідчення на повернення особи – це документ з фотокарткою державного зразку. Причини, чому РФ не буде випускати людей з такими документами, я зараз назвати не можу. Крім того, що РФ може з будь-яких причин закрити виїзд для громадян», – додала Луньова.

Якщо громадянин України опинився на території РФ, йому у будь-якому разі варто знайти спосіб виїхати звідти до третьої країни. Луньова підкреслила, що українці в РФ перебувають під особливою увагою ФСБ та влади, тож залишатися там може бути небезпечно.

Під час виступу на саміті G20 президент України Володимир Зеленський повідомив, що Росія депортувала 11 тисяч українських дітей. Російські окупанти називають це «гуманітарною евакуацією людей із зони бойових дій». Насправді росіяни виконують зовсім інші завдання: змінюють структуру населення на окупованих ними територіях, захоплюють залишене людьми житло, поповнюють власні мобілізаційні і трудові ресурси.

Борис Петруньок, автор розслідування про депортацію дітей із Херсонської області, яке вийшло днями на сайті ЦЖР, зібрав чимало доказів цього воєнного злочину і встановив чимало виконавців. Про результати дослідження — в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар. 

  • За даними МВС на 1 червня 2022 року, з початку повномасштабного вторгнення російських військ з території України до РФ було незаконно вивезено щонайменше 234 тисячі дітей. При цьому для дітей-сиріт існує загроза подальшого їх незаконного усиновлення у Росії.