Війна Росії проти України: хроніка 20 листопада

Новини
Фото: facebook.com/ngu.east

Сьогодні 270-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:00 Військова операція зі звільнення Луганської області не буде швидкою. Російські війська встигли закріпитися на території регіону і отримали підтримку у вигляді бойовиків так званої «ЛНР» і сил, які відступили з Харківщини.

17:59 Російські війська вранці 20 листопада обстріляли майданчик Запорізької АЕС. Внаслідок щонайменше 12 «прильотів» виведено з ладу інфраструктуру для запуску енергоблоків, яка була потрібна, щоб відновити виробництво електроенергії для потреб України.

16:50 Франція передала Україні дві батареї зенітно-ракетних комплексів Crotale та дві РСЗВ LRU. Крім того, готується передача ЗСУ також 155-мм гаубиць TRF1.

15:51 Російські спецслужби планують теракти на білоруських об’єктах критичної інфраструктури, зокрема на білоруській АЕС «Островець». Головна мета – втягнути Білорусь у війну в Україні на боці російських окупантів.

15:08 На деокупованих територіях Херсонщини оператори мобільного зв’язку вже відновили роботу 52 базових та 3 пересувних станцій. В області повертають газопостачання і ремонтують зруйновані комунікації.

12:57 Російські війська намагаються вирахувати позиції української протиповітряної оборони, саме тому українцям не варто спішити повідомляти, що десь спрацювала ППО.

11:47 Британська розвідка вказує, що відступ російських сил з правобережжя Херсонщини був набагато організованішим, на відміну від інших випадків масштабного відступу, що, можливо, є заслугою кращого командування.

10:59 Починається добровільна евакуація з деокупованих територій Півдня України, держава бере на себе всі пов’язані з цим витрати.

10:21 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 20.11 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 84210 (+330) осіб ліквідовано,
танків ‒ 2886 (+1) од,
бойових броньованих машин ‒ 5817 (+2) од,
артилерійських систем – 1868 (+1) од,
РСЗВ – 393 (+0) од,
засоби ППО ‒ 209 (+0) од,
літаків – 278 (+0) од,
гелікоптерів – 261 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1537 (+1),
крилаті ракети ‒ 480 (+0),
кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 4371 (+3) од,
спеціальна техніка ‒ 161 (+0).

10:04 Російські війська починають зміцнювати свої позиції на окупованих територіях Луганської, Донецької та Запорізької областей особовим складом, виведеним з Херсонської області, та мобілізованими військовослужбовцями.

09:09 Російські війська вночі 20 листопада накрили вогнем з артилерії та РСЗВ Червоногригорівську, Мирівську, Марганецьку та Нікопольську громади на Дніпропетровщині. Снаряди влучили по житлових кварталах Нікополя, де поранення отримав чоловік.

08:38 У всіх регіонах України 20 листопада будуть застосовуватися лише планові відключення електроенергії.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Противник продовжує збройну агресію проти нашої держави та не припиняє завдавати ударів по об’єктах промисловості. Зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони, здійснює обладнання в інженерному відношенні лінії оборони. На окремих напрямках продовжує вести наступальні дії.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне і Кліщіївка на Донеччині.

Ворог завдав одного авіаційного та 4 ракетних удари, здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. В порушення норм Міжнародного гуманітарного права, законів та звичаїв ведення війни, ракетних ударів російської федерації зазнали об’єкти цивільної інфраструктури міст Святогірськ та Краматорськ.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Слобожанському напрямку, у прикордонних районах Бєлгородської області, визначеними підрозділами противник продовжує прикриття російсько-українського кордону, проводить демонстраційні і провокаційні дії. Здійснив мінометний обстріл в районі населеного пункту Стариця Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках окупанти ведуть оборону на захоплених рубежах. Ворожі обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зафіксовано, зокрема, в районах населених пунктів Крохмальне, Табаївка Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Площанка і Невське Луганської області та Берестове на Донеччині.

На Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Проводить обстріли з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка, Красногорівка, Первомайське, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар та Времівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку окупанти обороняються на захоплених рубежах. Від артилерійського вогню противника постраждали райони населених пунктів Новопіль, Нове, Червоне, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Мала Токмачка, Оріхів, Плавні, Степногірськ та Вищетарасівка Запорізької області.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник веде позиційну оборону, удосконалює фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів, не припиняє артилерійські обстріли позицій наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро. Для уточнення позицій наших військ та коригування вогню артилерії, веде повітряну розвідку БпЛА. Вів вогонь з танків, ствольної та реактивної артилерії по районах Качкарівки, Токарівки, Антонівки, Чорнобаївки та міста Херсон.

За наявною інформацією, командування російських окупаційних військ планує перекинути окремі підрозділи, виведені в ході відступу з правого берега річки Дніпро на Херсонщині, для продовження бойових дій в Донецькій та Луганській областях.

За минулу добу наші воїни збили БпЛА типу «Орлан-10» та уразили пункт управління і склад боєприпасів противника.