Росія відведеними з Херсона силами зміцнює свої позиції на Донбасі і Запоріжжі – ISW

Новини
Російські військові на БТР-82А Фото: РИА Новости

Російські війська починають зміцнювати свої позиції на окупованих територіях Луганської, Донецької та Запорізької областей особовим складом, виведеним з Херсонської області, та мобілізованими військовослужбовцями.

Про це йдеться в аналітичному звіті вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти посилаються на інформацію Генштабу ВСУ про збільшення чисельності російських військових у Луганській області та голови Луганської облдержадміністрації Сергія Гайдая який заявив, що російські війська перекидають залишки російських ВДВ із західної частини Херсонської області до Луганської. Також ISW, посилається на інформацію радника міського голови Маріуполя Петра Андрюшенка про прибуття до Маріуполя передислокованих від 10 до 15 тисяч російських військовослужбовців та військової техніки.

Аналітики вказують, що Росія також, ймовірно, залучить мобілізовані частини російської 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії, які завершили навчання в Брестській області Білорусі.

«Ймовірно, російські війська продовжуватимуть використовувати мобілізованих і передислокованих військовослужбовців для відновлення наступальних операцій у Донецькій області та утримання оборонних позицій у Луганській області. Повідомляється, що російські війська намагаються розосередити сили шляхом розгортання деяких елементів у напрямку Гуляйполя на сході Запорізької області», – йдеться у звіті ISW.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter