НАТО проводить ревізію всієї зброї, щоб знайти залишки, які можна передати Україні

Новини
НАТО

Країни-члени НАТО проводять аудит та ревізію всієї зброї та боєприпасів, щоб знайти залишки на складах, які можна передати Україні.

Про це повідомив голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

«Мали розмову з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом з приводу вичерпання озброєння та боєприпасів для України у країнах Заходу. Так, дійсно, така тенденція є, адже ніхто не готувався до такої широкомасштабної та інтенсивної війни.

Але НАТО вживає всіх зусиль та включає всі доступні інструменти, щоб потік допомоги не тільки не зменшувався, а і зростав.

1. Країни НАТО проводять аудит та ревізію всієї зброї та боєприпасів, щоб знайти залишки на складах, які можна передати Україні.

2. НАТО в порядку виключення дозволило своїм членам не дотримуватися обов’язкових норм наявності озброєння та боєприпасів, щоб передати частину з недоторканих запасів для України.

3. НАТО веде переговори з найбільшими у світі виробниками зброї про довготривалі контракти, розраховані на місяці та роки наперед. Частина виготовленої зброї піде на поповнення арсеналів країн, які вичерпали свої запаси після передачі їх Україні, частина піде безпосередньо нам», – розповів він.

За словами Чернєва, ніхто Україну «полишати не збирається, скільки б не тривала війна».

«НАТО готове нас підтримувати стільки, скільки буде потрібно. А це значить, що у війні ресурсів та гонці озброєння росія обов’язково програє. А ми – переможемо. Без варіантів», – підсумував він.

Парламентська асамблея НАТО визнала Російську Федерацію державою-терористом та закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал для покарання російських злочинців.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг категорично відмовився від перемовин з росією, доки вона не припинить війну в Україні. Про це він заявив під час парламентської асамблеї НАТО в Мадриді.

«Доки росія продовжуватиме так поводитися щодо України, в нас не вийти збудувати змістовний діалог», – заявив Столтенберг.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter