ЄС готує позицію щодо опцій по спецтрибуналу для РФ – Кориневич

Новини
Антон Кориневич, постійний представник президента України в АР Крим Фото: investigator.org.ua

Україна очікує на позицію Європейського Союзу щодо можливих опцій створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва РФ за злочин агресії проти Української держави і готова до конструктивної співпраці в плані пошуку найбільш відповідних механізмів.

Про це заявив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич, пише Укрінформ.

Кориневич зазначив, що наразі аналізуються всі опції створення спеціального трибуналу, але для України найбільш пріоритетною є та, яка забезпечить його максимальну міжнародність, бо це дасть змогу юридично вирішити питання посадових імунітетів вищого політичного і військового керівництва Росії.

«Для нас дуже важливим є те, що сьогодні колеги з Європейського Союзу, зокрема з Європейської служби зовнішньої діяльності, готують option paper, тобто, по суті, позицію щодо можливих опцій стосовно реалізації відповідальності за вчинення злочину агресії проти України на основі висновків засідання Європейської ради 20-21 жовтня. Ми очікуємо, звичайно, для аналізу і подальшої роботи цю позицію, і ми є абсолютно конструктивними в плані пошуку найбільш відповідних підходів, які відповідатимуть усім положенням міжнародного права і практики», – сказав посол з особливих доручень МЗС.

Кориневич зазначив, що Україна нині має значну політичну підтримку необхідності процесу притягнення рф до відповідальності за злочин агресії проти України і створення спеціального трибуналу. У цьому контексті він нагадав про відповідні резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту та Парламентської асамблеї НАТО і Парламентської асамблеї ОБСЄ, постанови національних парламентів України, Литви, Естонії та Нідерландів.

«Сподіваємося, що будемо мати більше. І це, безумовно, є важливими політичним меседжем з боку міжнародної спільноти, що є розуміння того, що механізм притягнення до відповідальності за вчинення злочину агресії проти України і створення спеціального трибуналу має бути знайдений», – вважає Кориневич.

Найперше, що країни-учасниці Кримської платформи мають зробити для захисту прав людини в окупованому Криму – підтримати створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України, 

розповіла в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, питання захисту прав людини на півострові активно обговорювалося під час Першого парламентського саміту Кримської платформи у Загребі.

Повний текст бесіди Ольги Скрипник з головною редакторкою Центру журналістських розслідувань Валентиною Самар читайте за посиланням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter