Жертв ракетного удару по лікарні у Вільнянську могло бути набагато більше

Новини
Зруйнована російським ракетним ударом лікарня у Вільнянську, Запорізька область, 23.11.2022 Фото: facebook.com/zelenskiy.official

В результаті влучення російської ракети С-300 в пологове відділення Вільнянської лікарні у Запорізькій області, загинуло немовля, якому було всього два дні. Його мама і лікар отримали травми. Однак жертв удару могло бути набагато більше, адже це відділення обслуговувало жителів всього району.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив ексдепутат Запорізької обласної ради від Вільнянщини Геннадій Бурка.

«Останніми тижнями загарбники гатять по Вільнянську ракетами. На початку листопада поцілили на територію закладу пенітенціарної системи, потім в житловий будинок, тепер в пологовий. Я знаю місто – військових чи важливих енергетичних об’єктів в тому районі, куди летять ракети, точно немає. Тож не розумію мети окупантів. Але мабуть і не варто шукати логіки в діях терористів і вбивць», – сказав Бурка.

Ракетний удар розбудив жителів Вільнянська о 2-й годині ночі. Про свої враження від «прильоту» вільнянці писали у місцевому чаті: «Обоже, десь поруч!», «Відчиніть вікна, щоб не повилітали», «У мене будинок трясеться», «Допоможіть, дуже страшно!».

Внаслідок ракетного удару військ РФ на території місцевої лікарні було зруйновано двоповерховий корпус поліклінічного пологового відділення.

За даними ДСНС, у цей час у відділенні перебувала одна породілля із новонародженою дитиною, а також лікар. У результаті атаки немовля 2022 року народження загинуло, жінку і лікаря дістали з-під уламків будівлі. Роботи на місці влучання тривають. На розборі завалів працюють 67 рятівників та 14 одиниць техніки.

Зруйнована російським ракетним ударом лікарня у Вільнянську, Запорізька область, 23.11.2022 Фото: facebook.com/zelenskiy.official

На трагічну подію відреагував президент України Володимир Зеленський.

«Держава-терорист продовжує воювати проти цивільних людей та об’єктів. Унаслідок ракетного удару по пологовому відділенню Вільнянської лікарні загинуло немовля, поранена жінка. Під завалами, ймовірно, є ще люди.. Ворог знову вирішив спробувати терором і вбивствами досягти того, чого вже дев’ятий місяць не може і не зможе досягти. А буде лише відповідати за все зло, яке приніс у нашу країну», – написав Зеленський у Facebook.

Вільнянськ потерпає від ракетних обстрілів майже щотижня. Так, у ніч на 17 листопада через влучання ракети С-300 в багатоповерховий будинок загинуло 9 людей, троє з них діти.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter