«Ваш шлях до цивілізованої сім’ї націй буде довгим і тернистим. Засуджуйте війну і кайтесь». Експрезидент Естонії Ільвес жорстко відповів соратнику Навального щодо «плану Маршалла» для РФ

Новини

Соратник Алєксєя Навального  Лєонід Волков  заявив, що після закінчення російсько-української війни Захід має провести «план Маршалла» не лише для України, а й для Росії. Тоомас Гендрік Ільвес, експрезидент Естонії жорстко відповів Лєоніду Волкову, назвавши 14 пунктів, які Росія і опозиція путінському режиму мають зробити, перш ніж починати говорити про якісь плани допомоги Заходу.  

Лєонід Волков, соратник Алєксєя Навального і президент Anti-Corruption Foundation, створеного після ліквідації “Фонду боротьби з корупцією”, в ефірі програми “Популярна політика” заявив, що Росія також потребує від Заходу “план Маршалла”. Він зіслався на досвід після Другої світової війни, коли допомогу Заходу отримали не тільки жертви гітлерівської агресії, а й сама Німеччина.

«Для того, щоб не було знову цього почуття несправедливості, що переможці обійшлися  із переможеними нечесно, і не виникло бажання помсти. А щоб було відчуття подяки та бажання знову налагоджувати відносини. “План Маршалла” потрібен Україні, “план Маршалла” потрібен і Росії», – сказав Волков. 

Тоомас Гендрік Ільвес, експрезидент Естонії (2006 – 2016 рр.) жорстко відповів у Twitter Лєоніду Волкову та його політичним однодумцям.  Він назвав 14 пунктів умов, які Росія та нинішня ліберальна опозиція повинні виконати, перш ніж просити Захід про якісь плани. Подаємо їх у автоматичному перекладі. 

“Кілька PR-порад для російських лібералів.

  1. Припиніть бути такими самозакоханими. Не говоріть про «план Маршалла» для Росії, коли ті, хто заплатить за нього, щодня читають звіти про нові звірства в Україні.
  1. Не називайте жителів Заходу нацистами за те, що вони не хочуть, щоб росіяни подорожували до їхніх  країн. Ми бачили занадто багато поганої поведінки [з боку росіян -ред.], переслідувань — і навіть насильства — по відношенню до українських жінок-біженок і літер «Z», намальованих на тисячолітніх соборах, щоб терпіти це.
  1. Не погрожуйте нам жахливими сценаріями того, що з нами станеться у випадку відмови допомогти вам фінансово. Це називається шантаж або вимагання. Ніхто не любить, коли у нього вимагають гроші.
  1. Виявіть певну відповідальність і каяття за російські злочини. «Це були не ми» не працює, коли ми всі знаємо, що ліберал №1 називав грузин «гризунами» і виправдовував анексію Криму.  
  1. Засуджуйте війну проти України. (Завжди та щоразу, коли ви публікуєте щось чи говорите). 
  1. Засудіть століття насильства, імперіалізму та колонізації сусідів Росії та заявіть, що ви розумієте, що ця історія покладає особливі зобов’язання на будь-яку майбутню Росію.
  1. Заявляйте знову і знову, поки самі не почнете вірити, що Росія як країна не має особливих прав.
  1. Те, що ваша «культура», якою б вона не була великою у минулому, не звільняє вас від провини і не дає вам ніяких особливих привілеїв (копії повідомлення – урядам Німеччини та Франції).
  1. Не згадуйте повністю дискредитовану теорію з історії середньої школи про те, що Версальський договір привів до Гітлера. *Це* був німецький піар-хід. Його автор, сам Кейнс, згодом пошкодував, що сперечався щодо цього.
  1. Зрозумійте, що ваш шлях до сім’ї цивілізованих націй, які сприймаються серйозно, буде довгим і тернистим. Він буде постійно відслідковуватись і, ймовірно, найретельніше тими, кого ви гнобили найбільше.
  1. Зрозумійте, що у світі є багато країн більших за Росію, які ніколи не скоювали  жахливі злочини, які росіяни чинять проти своїх сусідів. Вони заслуговують більше уваги та допомоги, ніж ви.
  1. Ніколи – і я маю на увазі ніколи – не скигліть, що «росіяни постраждали більше за всіх». Те, що спричиняєте чи спричинили  собі самі, – то ваша справа. А ось те, що ви наробили усім іншим, починаючи від японців і далі вздовж ваших кордонів –  аж до Фінляндії, стосується нас. Хочете ви цього чи ні, але ті, хто не стикався з вашими злочинами, зрештою матимуть менший голос, ніж ті, хто їх пережив.
  1. Усвідомте, що, перш ніж можна буде обговорювати будь-який «план Маршалла» [для Росії]

13А.Україну треба відбудувати. Вам доведеться взяти участь у цих зусиллях, не маючи права голосу,

і

13B. Ви повинні брати активну участь у затриманні та доставці за кордон для суду тисяч ваших воєнних злочинців, від найнижчого до найвищого посадовця. І це буде зроблено за безпосередньої участі українських слідчих поліції. На вашій землі та в ваших архівах.

  1. Так чи інакше, все вищезазначене потрібно буде виконати, якщо ви хочете отримати «план Маршалла».  Настав час поглянути фактам в обличчя: це жорстка, холодна розмова про відповідальність, так як її розуміємо ми – ті, кому доведеться платити за будь-який «план».

Якщо вам це не подобається, завжди є альтернативна післявоєнна політика США, на яку FDR (Франклін Делано Рузвельт – ред.)  наклав вето, вона відома як “план Моргентау”. Поцікавтесь цим”. 

Від ЦЖР: “План Моргентау”  — «Програма із запобігання розв’язування Німеччиною 3-ї світової війни», запропонована у 1944 р. міністром фінансів США Генрі Моргентау. План передбачав розчленування Німеччини на на Північну та Південну держави, а також Міжнародну зону, перехід важливих промислових районів під міжнародний контроль, ліквідацію важкої промисловості, демілітаризацію та перетворення Німеччини в аграрну країну.