В Мелітополі окупанти викрали і депортували греко-католицького священика

Новини
Петр Креницки

Російські загарбники на тимчасово окупованій території Запорізької області захопили , а потім депортували священика Української греко-католицької церкви Петра Креніцки.Про викрадення в соцмережах повідомили віряни церкви.

«Отець Петро Креніцки з Мелітополя був затриманий і невідомо де перебуває на цей момент. Прошу молитви», – пишуть парафіяни церкви Успіння святої Анни.

Люди повідомляють, що російські військові захопили отця Петра по обіді 25 листопада. Як стало відомо пізніше, увечері священника видворили за межі окупованої території. 

Отець Петро словак за національністю, в Мелітополі досить відома фігура. 

Приїхав до міста у 2010 році, до того 17 років служив на Закарпатті. 

У Мелітополі він заснував Парафію Різдва Пресвятої Богородиці, при якій пізніше була організована благодійна їдальня для людей, що опинилися в скрутному становищі. 

З ініціативи отця Петра і за його участі були побудовані храми у Мелітопольському і Токмацькому районах Запорізької області. Також він правив службу і на Херсонщині. 

У Мелітопольському районі він опікувався будинком для самотніх літніх людей.

Мелітопольці розповідають, що отець Петро мав проукраїнську позицію, але не виїхав з тимчасово окупованого міста, бо важливим вважав лишитися і підтримувати  парафіян.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter