Зерно з України. Для Африки та Азії: на першому саміті Grain from Ukraine зібрано $150 млн

Новини
Зеленский

На першому саміті Grain from Ukraine зібрано $150 млн, якийпередбачає прямі закупівлі українського експортного зерна та передачу країнам Африки та Азії, що його потребують. Президент Володимир Зеленський повідомив, що сьогодні було зібрано $150 млн на програму.

«Суть нашої нової гуманітарної ініціативи дуже проста, прозора і важлива: ми плануємо відправити з українських портів принаймні 60 суден до країн, які найбільше страждають від продовольчої кризи та потребують термінової допомоги», – сказав Зеленський.

Йдеться про такі країни як Ефіопія, Судан, Південний Судан, Сомалі, Конго, Кенія, Ємен та інші.

За словами Зеленського, кожне відправлене з України судно із зерном забезпечить потребу у продовольстві в середньому для 90 000 осіб, а 60 суден дадуть гарантію продовольчої безпеки для 1 млн осіб на рік.

Зеленський повідомив, що станом на сьогодні до програми фінансово приєдналися понад 20 держав та Євросоюз. Ще понад 10 країн готуються приєднатися.

В Офісі президента повідомляють, що в рамках програми країни-учасниці закуповуватимуть українську агропродукцію, яка відправляється на експорт, і передаватимуть її країнам, що знаходяться на межі голоду.

«Для наших міжнародних партнерів це win-win-стратегія. Таким чином вони одночасно підтримують українську економіку у складній ситуації та допомагають бідним країнам Африки. Одне судно – допомога двом країнам одночасно», – заявили в ОП.

  • Президент України Володимир Зеленський на Міжнародному установчому саміті International Summit оn Food Security в межах гуманітарної програми Grain from Ukraine оголосив про старт програми Graine from Ukraine, в рамках якої продовольство буде поставлятися з України в бідні країни Азії та Африки.