Найближчими тижнями загальний темп військових операцій в Україні зросте – ISW

Новини
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по військам рф з гаубиці M777 Фото: facebook.com/UkrainianLandForces

Протягом наступних кількох тижнів зросте загальний темп військових операцій вздовж лінії фронту в Україні, які останніми днями сповільнилися через погіршення погодних умов.

Про це повідомляють аналітики вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW)

Вони вказують, що повідомлення з важливих прифронтових районів на сході та півдні України, включно із Сватовим, Бахмутом і Вугледаром, свідчать про те, що операції з обох сторін нині утруднені через зливу і, як наслідок, сильний бруд, пишуть експерти.

«Прогнозується, що протягом наступного тижня температура по всій Україні знизиться, що, ймовірно, призведе до замерзання землі та прискорення темпів бойових дій, оскільки обидві сторони підвищать мобільність», – зазначають у ISW.

Температура в районах на північному сході України, наприклад, вздовж лінії Сватове-Кремінна, з 28 листопада по 4 грудня впаде майже до нуля або нижче від денного максимуму.

Ймовірно, землі знадобиться кілька днів при стабільних негативних температурах, щоб затвердіти. Це означає, що наземні умови, найімовірніше, дозволять збільшити темпи операцій по всій Україні протягом вихідних 3-4 грудня та наступного тижня.

«Неясно, чи планує якась зі сторін поновлення великих наступальних або контрнаступальних операцій у цей час», – резюмують аналітики.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter