Електропостачання у Херсоні. Окупований рф південь України: огляд подій за 27 листопада

Новини
Херсон електрика

Огляд найважливіших новин за неділю, 27 листопада, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

За добу, 26 листопада, російські війська здійснили 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та цивільних об’єктах, зокрема, Херсона. Також з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстріляли Антонівку, Придніпровське та Республіканець.

— Російські військові завдали ракетного удару по передмістю Запоріжжя. Внаслідок вибухів двох ракет виникла пожежа на агропідприємстві, пошкоджені паркан та будівля. Люди не постраждали.

— Також військові РФ обстріляли з «Градів» та важкої артилерії Червоногригорівську та Марганецьку громади на Дніпропетровщині. Загиблих і поранених немає.

— Кінбурнська коса є ключем до повернення контролю над рухом Чорним морем. Станом на 27 листопада на півострові тривають бої — Сили оборони України намагаються відбити його у російських військ.

***

На Хмельниччину з Херсона прибув перший від початку повномасштабного вторгнення потяг. Ним приїхали 73 херсонці, які скористалися безоплатною евакуацією.

***

Розпочалося масове підключення абонентів до електропостачання у Херсоні

Зараз подається електроенергія на водогони, на каналізаційні насосні станції, очисні споруди та джерела теплопостачання. Відновлено енергопостачання Херсонської обласної лікарні відновного лікування.

Наразі у Херсоні вже відновили електропостачання головної каналізаційної станції та очисних споруд, а також частково Таврійського і Північного мікрорайонів і мікрорайону Житлоселище.

Російські окупанти поцілили по лініям електромереж, які живлять Херсон. Енергетикам уже вдалося їх відновити за 30 хвилин. До того ж подали напругу по високовольтних лініях на 150 кВ.

***

На дорозі Херсон — Миколаїв облаштовують два тимчасові об’їзди обабіч зруйнованого моста.

***

Поліція відкрила провадження за фактом підриву російськими військами телевежі у Херсоні. Біля її основи було закладено сім вибухових зарядів, п’ять з яких вибухнули.

***

Жителям звільнених територій Херсонщини доставили понад 610 кубометрів деревини. Для того, щоб отримати безплатні дрова, необхідно звернутись до ВЦА або органів самоврядування, щоб написати заяву — Мінреінтеграції.

***

Енергоатом бачить ознаки, що росіяни можуть покинути ЗАЕС — Петро Котін

«По-перше, дуже багато стало з’являтися публікацій у російській пресі про те, що ЗАЕС, можливо, варто би залишити, можливо, її варто передати МАГАТЕ під контроль. Таке, знаєте, враження, що вони збирають валізи і що вони крадуть все, що можуть знайти», — сказав Котін.

Президент НАЕК «Енергоатом» підкреслив, що на даний момент зарано говорити, що російські військові їдуть із ЗАЕС, але можна сказати, що вони «готуються».

Водночас він зазначив, що наразі ознак виїзду росіян із захопленої станції немає. За його словами, загарбники заборонили персоналу ЗАЕС виїжджати на підконтрольну українському уряду територію.

За словами Котіна, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі активно працює над створенням безпекової зони навколо ЗАЕС.

***

Сьогодні 277-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter