ФСБ оголосила про чергових «терористів із Мелітополя»

Новини
мелитополь

ФСБ РФ звинуватила в нібито організації «вибуху на ринку в Мелітополі, а також підготовці інших терактів» двох чоловіків і одну жінку, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

На відео затримані заявили, що нібито «проживали на підконтрольній Україні території, скоїли злочин». Після цього, нібито, на «них вийшли працівники правоохоронних органів України і запропонували «відмазати» від покарання. Натомість запропонували вчинити теракт в окупованому Мелітополі».

мелитополь

«З другом вчинили грабіж. На нас вийшов співробітник правоохоронних органів з пропозицією, що нас «відмажуть», натомість ми поїдемо в Мелітополь вчиняти диверсійні дії в людному місці. Ми поїхали, підняли “клад” – два пістолета, граната і вибухівка з детонаторами», – розповідає один з затриманих.

«Коли я вчинив на території України злочин, поступила пропозиція зустрітися зі співробітниками СБУ і в подальшому працювати на них. Поступила команда зробити саморобний вибуховий пристрій і підірвати його в людному місці», – каже другий затриманий.

«З приводу бомби, яку вони привезли, я знала. І коли я їх везла на місце закладки бомби, нас затримали правоохоронці», – повідомляє затримана.

Попри прикрите обличчя (імовірно, щоб не було видно слідів тортур), жінку мелітопольці ідентифікували.

Це Яніна Акулова, що працювала масажисткою в Мелітополі.

Інформація про її зникнення публічно озвучена 19 жовтня на ресурсі «Викрадені мелітопольці» Вказано, що зникла жінка 11 жовтня.

Також на цьому ресурсі є інформація, що 11 жовтня зник Антон Жуковський. 

Саме громадян України Яніну Акулову, Антона Жуковського та Дмитра Сергєєва постановою Лефортівського суду від 23 листопада відправлено під арешт за підозрою у підготовці теракту та незаконному зберіганні зброї. 

«Постановою Лефортівського районного суду Москви від 23 листопада 2022 року стосовно Акулової Янини Петрівни, Жуковського Антона Миколайовича, Сергєєва Дмитра Сергійовича обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту на два місяці, тобто до 23 січня 2023 року. Усі троє є громадянами України» , – сказано в повідомленні суду.

Заарештовані підозрюються у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 30 та п. «а» ч. 2 ст. 205 («Приготування до вчинення теракту організованою групою осіб»), ч. 4 ст. 222 («Незаконне зберігання зброї, вчинене організованою групою»), ч. 4 ст. 222.1 КК РФ («Незаконне зберігання вибухових речовин, вчинене організованою групою»). 

За даними телеграм-каналів, всіх трьох підозрюють «в підготовці вибуху на Ризькому ринку в Мелітополі, а також в тому, що вони 18 вересня підірвали автомобіль, у якому перебували громадянин РФ Михайло Щетинін, так званий начальник адміністративно-господарського відділу міністерства майнових та земельних відносин Запорізької області України та громадянин РФ Сергій Горбунов, так званий «в.о. заступника директора служби державної реєстрації та кадастру».

Центр журналістських розслідувань збирає свідчення і публікує матеріали про фальсифіковані справи про звинувачення у тероризмі громадян тимчасово окупованих територій України.

Історії «терористів» дуже схожі – людей спочатку викрадають, а потім через деякий час, необхідний для того, щоб катуваннями і погрозами змусити зізнатися будь в чому, оприлюднюють відео з “показаннями».

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.