У Єврокомісії спростували втрати ЗСУ у «понад 100 000 загиблими»

Новини
война

Директор з політичних комунікацій Європейської комісії Дана Спінант спростувала заяву Урсули фон дер Ляєн про те, що Збройні Сили України втратили у війні «понад 100 000 загиблими».

Про це вона написала у Twitter.

Фон дер Ляєн сказала, що втрати Сил оборони України у визвольній Великій війні проти російських окупантів становлять нібито «понад 100 000 загиблих».

За словами Спінант, оцінка була зроблена на підставі даних із «зовнішніх джерел». Вона зазначила, що заяви голови Єврокомісії стосуються як загиблих, так і поранених.

«Велика вдячність тим, хто вказав на неточність цифр. Оцінка мала показати жорстокість Росії», — заявила представниця ЄК.

Прессекретар президента Сергій Никифоров заявив, що достовірні втрати Збройних Сил України можуть називати лише Володимир Зеленський, міністр оборони Олексій Резніков та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Генеральний штаб ЗСУ не може озвучити втрати української армії у повномасштабній війні проти Росії, водночас наголошує на незворотності покарання для країни-агресора за загибель і поранення українських громадян, заявив керівник Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ Богдан Сеник у коментарі УП.

«Ми не можемо підтвердити цю цифру, акцентуємо, що втрати української армії є службовою інформацією і підпадають під гриф обмеження оприлюднення. Водночас, якщо те, що озвучила глава Єврокомісії, дозволить притягнути до відповідальності країну-агресора, ми можемо лише підтримувати дії, які сприятимуть законному покаранню для тих, хто влаштував геноцид українського народу. Потрібно робити все для того, аби на лавці підсудних опинилися всі відповідальні за втрати цивільних і військових громадян України», – заявив він.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter