В Україні запускають програму «ВідновиДім» для ремонту пошкоджених обстрілами будинків

Новини
Фото: t.me/dnipropetrovskaODA

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), чиї будинки пошкоджені через російську агресію, можуть отримати грант до ₴6 мільйонів на відновлення житла через держустанову «Фонд енергоефективності».

Про це заявив в.о. міністра розвитку громад і територій Василь Лозинський під час презентації програми «ВідновиДім», пише Укрінформ.

«На сьогодні це є дієвий інструмент, який може дійсно швидко і без великої бюрократії за 15 днів отримати 70% коштів від потреб. Є певні обмеження, максимально це 6 млн грн на один проект. Ми очікуємо, що суми будуть значно меншими: з того, що ми побачили, це близько 1-1,5-2 млн грн», – сказав Лозинський.

Поки що програма діятиме у чотирьох областях – Київській, Житомирській, Сумській та Чернігівський – для будинків, у яких вціліли несучі конструкції. Учасниками програми можуть стати лише ОСББ, адже для них є законний механізм прийняття спільних рішень.

Фонд енергоефективності, який є розпорядником коштів за програмою, фінансуватиме наступні роботи: заміна або ремонт пошкоджених віконних блоків, блоків балконних дверей, зовнішніх дверей; ремонт пошкоджених фасадів, даху; ремонт пошкодженого обладнання дахових котелень та інженерних мереж. Держустанова надаватиме авансом 70% від виділеного гранту на закупівлю матеріалів, решта коштів виплачуватиметься за актами виконаних робіт.

Грант надаватиметься безповоротно і без залучення співфінансування від ОСББ. Кошти на запуск програми «ВідновиДім» виділив Європейський Союз, наразі це 25 млн євро.

Голова наглядової ради Фонду енергоефективності Юлія Сабатюк наголосила, що «ВідновиДім» наразі є пілотною програмою, на якій будуть відтестовані всі процедури для подальшого відновлення всіх багатоквартирних будинків, пошкоджених унаслідок бойових дій.

У жовтні Кабмін запустив програму відновлення багатоквартирних будинків у межах роботи Фонду енергоефективності.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter