Керувати захопленою ЗАЕС російські окупанти призначили колишнього головного інженера електростанції

Новини
ЗАЕС

«Росенергоатом» призначив нового «директора» Запорізької атомної електростанції. Керувати електростанцією, яку у березні захопили російські військові, буде Юрій Чернічук, який донедавна був головним інженером станції. Про нове призначення повідомив так званий т.в.о. «губернатора» Запорізької області, колаборант Євген Балицький, пише Центр журналістських розслідувань.

З відкритих джерел відомо, що Чернічук став виконувачем обов’язків головного інженера ЗАЕС незадовго до вторгнення Росії – 16 лютого 2022 року.

Після захоплення Енергодару головний інженер намагався виїхати з міста, але, як заявляв «Енергоатом», його не пропустили на російському блок-пості.

Юрій Черничук

Юрій Чернічук

Сам призначений окупаційною владою “керівник” так пояснив свою згоду працювати на загарбників:

«У моєму уявленні це єдино можливе і правильне рішення: погодитися з пропозицією акціонерного товариства «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС» очолити Запорізьку атомну станцію як директор та підписати контракт. Я приймаю таке рішення, розуміючи всі нюанси та усвідомлюючи можливі наслідки, на користь станції, колективу, міста», – йдеться у тексті звернення, яке поширили російські пропагандисти.

  • Нагадаємо, Запорізька АЕС, перебуває в окупації з березня 2022 року. Це найбільша станція в Європі і третя по потужності в світі.
  • У вересні на станції побували експерти МАГАТЕ, які у звіті за підсумками місії закликали створити зону безпеки наколо ЗАЕС.
  • В жовтні президент РФ Путін видав Указ про «прийняття ЗАЕС у федеральну власність».
  • Наприкінці листопада на територію станції перестали пускати співробітників, які не уклали контракти з «Росатомом».