Нові окупаційні призначенці, вода та світло у Херсоні. Окупований рф південь України: огляд подій за 30 листопада

Новини
Херсонская область

Огляд найважливіших новин за середу, 30 листопада, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

29 листопада на Херсонському напрямку з реактивної артилерії російські війська обстріляли село Кізомис Білозерської громади.

— Війська РФ з «Градів» та важкої артилерії обстріляли Нікополь та Марганецьку громаду. Випустили майже 30 снарядів. Люди не постраждали.

— Росіяни обстріляли Запорізький район: пошкоджений газорозподільчий пункт, внаслідок чого виникла пожежа. Без газопостачання залишилося три вулиці.

— Російські війська обстріляли Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка.

— З початку робіт по розмінуванню деокупованих територій Херсонщини, піротехніки знайшли та знешкодили 6 тисяч 640 вибухонебезпечних предметів.

— На Херсонському напрямку російські війська ведуть позиційну оборону. Обстрілюють з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії позиції українських військ. Вранці окупанти били з артилерії по середмістю Херсона. Пошкодили кілька житлових будинків та медичні заклади, влучили в газогін. Одна людина загинула.

— На Херсонщині, у селищі Правдине, виявили нове масове поховання людей, яких розстріляли російські військові.

***

У Херсоні відновлюють електропостачання. Найбільше абонентів зі світлом у Таврійському мікрорайоні — 80 %, найменше на Текстильному — 10 %. Херсон забезпечений електроживленням на 65 %. У місті відновили електропостачання 87 тисячам абонентів.

Також ухерсонців починає з’являтися вода.

«Через подачу напруги до помпових станцій в оселях херсонців починає з’являтися централізоване водопостачання. Поки воду подають зі зниженим тиском», — написав голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

***

Спіробітники СБУ затримали у Вінниці мешканку Берислава, яка, згідно матеріалів провадження, допомагала російським окупантам на Херсонщині і втекла звідти після приходу Сил оборони. Повідомляється, що жінка вказувала військовим РФ найкоротші шляхи для захоплення Бериславського району та передала окупантам списки учасників АТО та інших громадян, які могли чинити спротив.

***

«Росенергоатом» призначив нового «директора» Запорізької атомної електростанції. Керувати електростанцією, яку у березні захопили російські військові, буде Юрій Чернічук, який донедавна був головним інженером станції. Про нове призначення повідомив так званий т.в.о. «губернатора» Запорізької області, колаборант Євген Балицький, пише Центр журналістських розслідувань.

***

Ігор Поночовний: В Криму кримінальну відповідальність за колабораціонізм нестимуть виключно ті, хто пішов на співпрацю з ворогом добровільно

Громадянам України в Криму, які добровільно і цілеспрямовано не сприяли окупаційній армії та «владі», не слід боятися кримінального переслідування за колабораціонізм.

***

Сьогодні 280-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter